Sector primari
Societat29/07/2024

El preu final dels aliments quadruplica el que cobren els pagesos a les Balears

Unió de Pagesos assegura que produir a les Balears és un 30% més car que a la Península.

Victòria Pons

PalmaLes grans superfícies compren els productes als pagesos i després ho venen quatre vegades més car, segons ha informat el portaveu de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), Jaume Bernis, qui s'ha basat en l'Índex de Preus en Origen i Destinació dels aliments (IPOD) de juny. La funció de l'IPOD és "demostrar a través d'un índex rigorós com es produeixen abusos de poder, concretament al sector agrícola i ramader" a través de la comparació del preu d'origen i el de destinació. De fet, COAG i Unió de Pagesos han presentat aquest dilluns la comparativa entre el que es paga a agricultors i ramaders i el preu final de mercat dels aliments.

El portaveu de la Unió de Pagesos, Joan Miquel Ferragut, ha explicat que "produir a les Balears és més car que a la Península, amb un sobrecost del 30%". En concret, els cítrics i les hortícoles són els productes que més diferències de preu origen-destinació tenen: "Als productors d'aquí no els compensa collir taronges o llimones, primer perquè les grans superfícies els paguen a un preu extremadament baix (0,19 euros/kg a l'Estat davant el 2,05 de destinació) i segon perquè estan saturats d'aquests productes que venen de l'altra punta del món", ha continuat Ferragut.

Cargando
No hay anuncios

Gràcies a la creació de l'IPOD el 2008, es va poder posar en evidència que "els preus que s'estaven pagant als pagesos no tenien res a veure amb la realitat" i es va establir a la Llei de la cadena alimentària un article per "tenir en compte els costs de producció a l'hora de fixar els preus d'un contracte", ha exposat Bernis. Tot i la norma, el coordinador de la COAG ha exposat que els pagesos "estan cansats de patir aquest abús de poder que encara existeix per part de les grans superfícies", i que "de cada vegada són més els que denuncien aquest excés". En la mateixa línia, ha explicat que els productes que produeix la pagesia als mercats municipals "són més barats" i "tenen un preu més proporcional als costs de producció perquè no hi ha intermediaris enmig".