Societat28/09/2019

Els cims del Pirineu tampoc s'escapen de l'escalfament global

La sèrie de dades del Pic del Migdia de Bigorra ha registrat l'augment progressiu de la temperatura

Oriol Rodríguez
i Oriol Rodríguez

BarcelonaEl Pic del Migdia de Bigorra (2.877 m) es troba al vessant nord del Pirineu, a cavall dels municipis occitans de Banhèras de Bigòrra i Serç. Dalt de tot del cim hi ha un observatori meteorològic i astronòmic, que es troba en funcionament des de la segona meitat del segle XIX.

Les dades que proporciona l'estació meteorològica són utilitzades molt habitualment pels meteoròlegs, els observadors i els aficionats. El fet que aquesta muntanya es trobi al vessant nord del Pirineu fa que sigui dels primers indrets on es nota l'arribada de les masses d'aire fred provinents del nord. Això fa d'aquesta estació meteorològica una eina molt interessant a l'hora de seguir aquest tipus de situacions. A banda, les dades tenen un gran valor, ja que es tracta d'una sèrie centenària d'un indret molt elevat de la serralada pirinenca.

Cargando
No hay anuncios

En les últimes dècades, en aquest indret també s'ha fet notar l'escalfament global. Durant els primers anys d'observació, la temperatura mitjana dels mesos més càlids de l'any amb prou feines fregava els 8 ºC o 9 ºC. A partir de mitjans dels anys vuitanta del segle passat es van començar a registrar valors de temperatura mitjana mensual dels mesos de juliol i agost que superaven la barrera dels 10 ºC.

Aquest fet inèdit en un començament s'ha anat repetint en diverses ocasions, especialment a partir de l'any 2000. L'animació següent mostra l'evolució de la temperatura mitjana mensual des del 1881 fins a l'actualitat. Es pot observar perfectament l'augment progressiu de la temperatura, que s'ha anat accentuant al llarg del segle XX.

Cargando
No hay anuncios