Pisos per un màxim de 1.000 euros al mes a Mallorca: el Govern engega el programa de lloguer segur

Hi podran accedir persones que guanyin fins a 60.667 i no només famílies vulnerables

Un bloc de pisos de Palma
21/10/2024
2 min

PalmaEls habitatges que formin part del programa de lloguer segur del Govern –l'Executiu preveu que siguin 2.000 en una primera fase– tindran uns preus màxims per als llogaters de 1.050 euros a Mallorca i de 1.470 a Eivissa i Formentera, segons han explicat aquest dilluns el conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luis Mateo, i la presidenta del Govern, Marga Prohens. Mitjançant aquest programa, l'Administració abonarà als propietaris un preu de lloguer taxat per agents immobiliaris o administradors de finques, amb un màxim de 1.500 euros per a Mallorca i de 2.100 a Eivissa i Formentera. El Govern n'assumirà el 30% del preu taxat.

El marge de les persones que podran accedir al programa de lloguer segur és ben ample, i va més enllà de les famílies vulnerables: el màxim d'ingressos anuals és de 60.667 per a un llogater i de 68.250 euros si en són dos.

Per part seva, els propietaris podran cobrar mensualment, d'any en any o els set anys del contracte de cop. "Volem rompre la barrera de molts propietaris de pisos que prefereixen tenir-los buits per por a impagaments, desperfectes i males experiències", ha assenyalat Prohens durant la presentació del programa, al qual no es podran acollir les famílies que no puguin acreditar un mínim de cinc anys de residència a les Balears. Segons la presidenta, el paper del Govern com a intermediari immobiliari és una garantia que no hi haurà "cap marge per a l'especulació". D'altra banda, Mateo ha afegit que un dels objectius és "rescatar" pisos de lloguer turístic per al mercat de lloguer residencial.

Per exemple, si un pis es taxa per 1.200 euros al mes, el llogater pagarà al Govern 890 euros; si es taxa en 1.000, el lloguer serà de 700; i, si es taxa en 850, el llogater pagarà 595 euros. El preu s'actualitzarà de la mateixa manera que en el mercat convencional i el Govern destinarà 12 milions d'euros a l'any per assumir la diferència entre el preu taxat i el preu de lloguer.

El propietari, que no pot ser un gran tenidor, tindrà garantit el cobrament del lloguer i l'habitatge se li tornarà en les mateixes condicions. A més, podrà desgravar el 70% dels guanys a la declaració de la renda. La propietat del pis ha de ser com a mínim de tres anys i se'n farà càrrec l'IBI i la comunitat.

stats