FAÇANA MARÍTIMA

Cort ofereix 339 pisos més a Endesa a canvi d'un parc

L’Ajuntament de Palma proposa compensar Endesa amb 6.000 metres quadrats del Nou Llevant

La façana marítima de Palma amb els solars on l’Ajuntament de Palma vol fer un espai lliure públic equipat. Pel que fa a l’edifici de Gesa, el nou planejament urbanístic estableix que l’immoble passa a ser de titularitat d’Endesa.
Aina Riera Serra
07/12/2018
3 min

PalmaPalma podria tenir un gran parc a la façana marítima, però a canvi es farien 339 pisos més en tres solars del barri de Nou Llevant, és a dir, 6.000 metres quadrats més del que establia el planejament urbanístic del 2009. Aquesta és una de les principals diferències que incorpora la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que ha presentat l’Ajuntament de Palma i que suposa un augment de les compensacions per a Endesa amb l’objectiu d’alliberar els dos solars annexos a l’edifici de Gesa i poder fer el parc.

El regidor d’Urbanisme, José Hila, explicà ahir que el nou planejament s’ha fet d’acord amb un estudi de mercat que ha indicat quines havien de ser les compensacions per traslladar l’edificabilitat de primera línia que preveu el pla Busquets a la zona del Nou Llevant i que afecten Endesa i Mapfre. “Volem que la primera línia sigui un parc, no una murada de pisos”, declarà. La proposta que presenta l’Ajuntament sembla que ho pot fer possible.

Així, si el planejament anterior, anul·lat el març de 2017 pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), proposava una compensació d’un metre quadrat de la zona de primera línia per dos metres quadrats a la zona del barri del Nou Llevant, el planejament d’ara augmenta la contrapartida a 2.677 metres quadrats. Això es tradueix en un increment de la superfície que s’hi podrà construir, que passarà de 103.119 metres quadrats a 108.631.

Endesa disposarà de tres solars situats davant l’avinguda de Mèxic on podrà edificar fins a 1.059 habitatges d’entre noranta i cent metres quadrats. El regidor d’Urbanisme, José Hila, va explicar que s’ha reduït la superfície dels habitatges per afavorir que la classe mitjana pugui accedir-hi, ja que Endesa els hauria de vendre a preus més assequibles. Es preveu, d’aquesta manera, un màxim de 75 habitatges per hectàrea i una població màxima de 3.177 habitants.

Segons Hila, els solars amb què es compensarà Endesa i que estan ubicats al barri del Nou Llevant són molt atractius per a la inversió immobiliària, ja que estan situats en un barri en auge, gràcies a la proximitat amb el Palau de Congressos.

Endesa també conservaria la titularitat de l’edifici de Gesa. Una vegada que la companyia elèctrica hagi acceptat la proposta, podria presentar un projecte per a l’immoble, que hauria de rebre l’informe favorable del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, ja que es tracta d’un edifici catalogat. Urbanisme també indica que la modificació puntual permet qualsevol tipus d’ús per a l’edifici, ja sigui residencial, turístic, comercial i administratiu.

Cort assegura que aquesta modificació del PGOU ha estat plantejada a Endesa i que ara l’elèctrica l’haurà de valorar. En tot cas, Hila insistí que no es tracta “d’una negociació entre dues entitats privades”, sinó d’una planificació urbanística a càrrec d’un ajuntament amb potestat per dur-la a terme.

Esperant la resposta

La proposta es presentarà a la sessió plenària de dia 18 de desembre, abans que finalitzi la moratòria que ha mantingut fins ara la suspensió de llicències a primera línia. A partir d’aquí, Endesa podria recórrer-hi en contra, fet que podria suposar un retard de l’inici de la construcció del parc que, en aquesta modificació, es contempla com un “espai lliure públic equipat”. De moment, Endesa no s’hi ha pronunciat ni ha fet declaracions davant aquesta proposta de modificació.

L’altra promotora afectada és Mapfre, amb la qual ja es va arribar a un acord de compensació que va permetre fer el parc infantil conegut com El Barco, a la cantonada de Joan Maragall i Manuel Azaña, a canvi també de dos solars situats al barri de Nou Llevant. Però aquesta modificació puntual permet a Mapfre augmentar mil metres quadrats més, de tal manera que podrà construir un total de 34.291 m2. Pel que fa als habitatges, passaran dels 210 de 2009 als 342.

El regidor d’Urbanisme, José Hila, detallà ahir les quatre diferències principals entre el planejament del 2009 i el que es presenta ara. Aquestes són que l’edifici de Gesa passa definitivament a titularitat d’Endesa, que el solar on hi ha l’immoble d’Emaya continuarà sent municipal, que s’incrementa l’edificabilitat a 6.000 metres quadrats i que es permet que Endesa construeixi 1.059 habitatges, fins a 339 més que els que permetia el planejament de fa nou anys. Si comparam les propostes d’edificabilitat de la primera modificació establerta pel pla Busquets, el 2003, i la segona, el 2009, observam les diferències. La de 2003 preveia una edificabilitat a la façana marítima de 53.241 metres quadrats i cap edificació a la zona del Nou Llevant. Aquesta va passar a 6.275 m2 a primera línia i 96.844 al Nou Llevant, en la modificació de 2019 que va ser anul·lada. L’actual preveu una edificabilitat màxima a primera línia de 15.914 metres quadrats, que són els de l’edifici Gesa, i 92.717 al Nou Llevant.

stats