El Pla Bennàssar de 1917

Gaspar Bennàssar proposava la reforma circulatòria del centre històric per millorar la comunicació entre la part alta i la part baixa de la ciutat, i alhora enllaçar aquestes amb l'eixample

Reproducció del Pla Bennàssar. Cartografia digitalitzada per Pilar Buendía.
Palma XXI
17/09/2022
2 min

PalmaGaspar Bennàssar Moner va néixer a Palma el 1869. Es va formar a l’Escola d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Madrid. Com a arquitecte municipal a l’Ajuntament, va redactar el Pla General de 1917, on proposava actuacions com la reforma interior del centre històric, la ubicació del nou mercat central a la plaça de l’Olivar o l’ampliació de la façana marítima guanyant territori a la mar.

Per a la reforma viària, projecta una gran ‘creu’ constituïda per dos amples eixos lleugerament corbs que travessarien la ciutat: un de nord a sud i altre d’est a oest. La via nord-sud suposava l’eixamplament del carrer de Sant Miquel, des de la plaça d’Espanya fins a la plaça Major. Aquest eix comunicava també, a la part baixa, el port amb les estacions i amb el mercat mitjançant l’avinguda d’Antoni Maura, el passeig de Born i la plaça de la Constitució, per continuar amb un nou traçat que uniria la plaça de les Tortugues amb la Rambla. Al port, la idea era perllongar el dic principal existent i construir un nou dic, perpendicular a l’anterior, que el defensàs dels vents del sud-oest.

Bennàssar també projecta una via destinada a substituir el carrer de Jaume II. Així com una connexió entre la ciutat alta i la baixa amb el nou carrer de Sant Nicolau i la rampa d’accés a la plaça Major; aquesta última, que s’iniciava a la plaça del General Weyler, exigia la total demolició del teatre Principal.

Proposa la creació de ‘ciutats jardí’, on s’ubicarien nous hotels, xalets i edificacions baixes entre extenses zones enjardinades. Aquestes ciutats jardí també les suggereix per a la zona oest de la ciutat, sempre en les primeres línies de mar, amb un propòsit turístic. El bosc de Bellver es convertiría en un gran parc amb camins sinuosos, en què tindrien cabuda un zoològic, un observatori astronòmic, una biblioteca i un museu. Aquest gran parc s’assembla als de les grans capitals europees i té una gran similitud amb el parc del Retiro de Madrid.

stats