Societat 29/08/2024

El Pla de segregació lingüística fracassa i només costarà 1 milió d'euros dels 20 previstos

Els 11 centres que havien demanat formar-hi part compleixen el requisit de comptar amb un 20% de l'alumnat de cada aula interessat a participar-hi

2 min
Una aula d'una escola

PalmaLa Conselleria d'Educació destinarà aquest curs 2024-2025 poc més d'un milió d'euros al Pla pilot de segregació lingüística, de la partida prevista de 20 milions d'euros. En concret, s'assignarà als 11 centres adherits al Pla una dotació addicional de sis hores per a cada grup d'alumnes, amb un cost d'1,03 milions d'euros. Així, la Conselleria destinarà els 19 milions d'euros restants a "altres iniciatives educatives". De fet, Educació ja va avançar que es destinarien a infraestructures educatives i atenció a la diversitat.

Educació ha informat aquest dijous que els 11 centres educatius de les Balears que van sol·licitar la seva inclusió en el Pla compleixen amb els requisits establerts i, per tant, podran formar part del Pla. Són els col·legis Nostra Senyora de Monti-sion, Can Bonet, Mare de Déu de les Neus, Sant Vicenç de Paül-la Vileta, Sant Alfons Maria de Ligorio, Santa Mònica, Nostra Senyora de Consolació d’Eivissa, Nostra Senyora de Consolació d’Alaró, Nostra Senyora de Consolació de Palma, Aixa-Llaüt i Juan de la Cierva. Ara, Educació ha obert el període perquè els centres puguin resoldre les esmenes. Cal recordar que del total de 339 centres de Primària (117 de privats i concertats i 222 de públics), només un 3,24% s'ha interessat pel projecte.

Proves de diagnòstic

Els alumnes dels 11 centres hauran de passar unes proves de diagnòstic a principi de curs i altres al final. Així, l'Institut d'Avaluació i Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE) serà l'encarregat de dur a terme les proves. D'aquesta manera, el Pla s'implementarà durant tres cursos i una vegada finalitzada la prova pilot, la Conselleria avaluarà els resultats. Serà quan arribi aquest moment que es decidirà si es manté en les mateixes condicions, si es retira o se'n fan canvis.

Més enllà del Pla, enguany també s'implanta l'elecció de llengua al primer ensenyament (4t d'Infantil). El 80% de les famílies han optat per l'escolarització en català, que era i és encara el model majoritari dels centres educatius públics.

(En ampliació)

stats