Una plaga que fa que els cítrics no siguin comercialitzables arriba a Mallorca
S'ha detectat ja a vuit parcel·les de Sóller i a dues de Fornalutx
L'Scirtothrips aurantii, un insecte que generalment no arriba al mil·límetre de longitud i de color groc ja és present a vuit parcel·les de Mallorca (dues a Fornalutx i vuit a Sóller). Es tracta d'una plaga nova –declarada de quarantena per la normativa europea per la seva elevada capacitat de reproducció i adaptació–, que no s'havia observat anteriorment a Mallorca i que afecta els cítrics, però també ha estat citada sobre més de setanta espècies vegetals. L'insecte "provoca danys estètics a la fruita com taques grises i deformacions i fa que no sigui comercialitzable per al consum, però sí per fer-ne suc", explica el cap de servei d'Agricultura, Andreu Juan. Tot i l'alerta que s'ha creat, les alteracions que provoca l'insecte de moment només s'ha detectat a les fulles.
La presència de l'insecte s'ha detectat a finques d'arbres joves d'entre tres i quatre anys que no estan en plena producció. "Per això trobam que ve de la planta original que ha sortit del viver", justifica Juan. Arran d'aquest fet, la Conselleria d'Agricultura ha implantat mesures obligatòries d'erradicació a magatzems, vivers, centres de distribució i de jardineria, com aplicar tractaments fitosanitaris que assegurin la correcta eliminació de la plaga i la inspecció del material vegetal, entre d'altres. "És molt important mirar que les plantes estiguin netes", assegura el cap de servei d'Agricultura.
Quant a les mesures obligatòries d'erradicació en plantacions, parcs i jardins s'han d'aplicar dos tractaments fitosanitaris consecutius com a mínim –que consisteixen a esquitxar oli de parafina als arbres afectats– i que la Conselleria ja ha subministrat als tècnics de la cooperativa de Sóller. Juan constata que el nombre de tractaments ja s'ha realitzat, però adverteix que "ara ja no es pot esquitxar amb aquest material perquè hi ha fruita". A més, exposa que l'insecte desapareix amb el fred.
Tot i la disminució amb les temperatures més baixes, la Conselleria mantindrà el control encara que no intensificarà les actuacions d'extermini i prevenció fins a la primavera de 2025, període en el qual augmenten les poblacions d'insectes. Actualment, per prevenir-ne l'expansió, Agricultura ha establert zones demarcades (que són les àrees resultants de sumar la zona infestada i els recintes que es troben totalment o parcialment a menys de 100 metres d'aquesta, el que també és conegut com zones tampó) on es realitzen els tractaments.