Part Forana
Societat 28/08/2024

Plaga de moscards a la Colònia de Sant Jordi: "Ens engeguen els clients a picades"

L'excés d'aquests insectes ha provocat que els restaurants amb terrassa facin pèrdues

2 min
El moscard, que té una picada molt més agressiva i molesta que la dels comuns, prolifera en zones on abans no hi era present.

Colònia de Sant Jordi"Fa quatre o cinc dies que és horrorós, veus els núvols de moscards que arriben i ens mengen a tots. Un dia teníem les dues terrasses plenes i es varen aixecar tots els clients i varen partir per això", lamenta una treballadora del 5 Illes Beach&Sunset, Samantha Wieland. Per la seva banda, el propietari de la Pamboleria, Toni Garcias, assegura: "Ens engeguen els clients a picades". D'ençà que la DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts) va colpejar les Illes amb pluges fortes, la població de moscards ha augmentat, cosa que s'ha fet especialment notable a la Colònia de Sant Jordi.

Les pluges intenses varen crear bassiots i zones d'aigua estancada, on els moscards dipositen els ous. A més, l'alt nivell d'humitat i les temperatures càlides creen un ambient propici pel desenvolupament ràpid de les larves. Per altra banda, al municipi del Migjorn hi ha zones humides que formen part del Parc Natural del Trenc-El Salobrar de Campos, com la Salinera, un lloc ideal perquè els mosquits hi ponguin els ous.

Els restaurants "en són els primers afectats", asseguren des del 5 Illes Beach&Sunset, situat a primera línia de mar i devora la Salinera. "Els clients ens diuen que els hi posem els plats per endur-se'n perquè aquí no poden ni menjar", afegeix. A més, acusa l'Ajuntament de Campos –que té les competències del Salobrar– i de Ses Salines de "passar-se la pilota" i de "no tirar productes químics" per posar remei a aquesta situació.

Per altra banda, fonts de l'Ajuntament de Campos han assegurat a l'ARA Balears que ja han fumigat i que, inclús, el tractament que s'havia d'aplicar la setmana que ve a la zona del Salobrar s'ha avançat i es durà a terme a finals d'aquesta setmana. Altrament, fonts de l'Ajuntament de les Salines asseguren que la institució municipal té un contracte amb una empresa de control de plagues i que els dies 17,19 i 21 d'agost es varen realitzar tractaments preventius amb productes biològics "amb una efectivitat superior al 95%". Tot i això, asseguren que dia 26 d'agost es va dur a terme una pràctica per eliminar els moscards adults i reduir-ne la població que es repeteix aquest dijous.

Ara bé, els treballadors dels establiments no són aliens a aquest fet. "Hi ha cambrers que en tenen més i n'hi ha que menys, però tots tenim picades", constata Wieland. Altrament, la compra d'insecticides i d'espelmes per espantar els moscards suposen una despesa addicional pels propietaris. "Gast una doblerada amb esprais i espirals perquè no molestin els clients", constata Garcias.

stats