Ciència i medi ambient
Societat20/11/2023

170 plantes de les Balears estan en perill d'extinció

Investigadors de la UIB treballen per fer valdre espècies desapercebudes

PalmaA la darrera versió del Llibre Vermell de les Balears hi ha 170 plantes amenaçades, és a dir, que reuneixen algun criteri dels establerts per la Unió Internacional de la Conservació de la Naturalesa per ser considerades en perill d'extinció. La majoria són plantes desconegudes per la població en general. Aquest és el cas de la Diplotaxis ibicensis i la Silene migjornesis, que, per no tenir, no tenen ni nom popular. Es tracta de plantes que són "endèmiques, rares i amb una distribució molt reduïda a l'espai". Aquest tipus de plantes, explica la biòloga Joana Cursach, habitualment no tenen nom popular, perquè n'hi ha tan poques i a tan pocs llocs que la gent no les coneix. Aquesta situació està canviant per a la migjornesis i la ibicensis, ja que ara són les protagonistes del projecte BioLitoral de la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Imedea i el Real Jardín Botánico de Madrid.

El projecte estudia la biologia de la conservació d'aquestes dues espècies vegetals amenaçades i la biodiversitat de la flora i dels pol·linitzadors dels hàbitats litorals on habiten. La ibicensis es pot trobar a poblacions disperses de Mallorca, a les illes i illots de les Pitiüses i a la costa alacantina, mentre que la migjornesis és un endemisme de Mallorca, coneguda en una sola localitat del sud de l'illa i, més concretament, als sistemes dunars.

Cargando
No hay anuncios

Joana Cursach, professora de la UIB i membre del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies (Plantmed), és la responsable del projecte i explica que es tracta d'una proposta sorgida com una iniciativa de la universitat, que suposa una feina de camp important, assumida des de les Balears, per conèixer la biologia reproductiva de l'espècie, la germinació d'aquesta i la dinàmica de població. "L'únic que no feim nosaltres és l'estudi de genètica d'aquestes poblacions, d'això s'encarrega el Real Jardín Botánico de Madrid".

Cargando
No hay anuncios

L'especialista explica que "hem triat aquestes dues espècies, perquè comparteixen hàbitats litorals, amb dunes i roques, que són hàbitats fràgils, en particular, els sistemes dunars, que són zones amb molt de dinamisme per la mobilitat del substrat i les amenaces entròpiques, constatables en aquests llocs. A les zones litorals hem tingut una tendència a la Mediterrània d'urbanització, de freqüentació dels espais. Es tracta de zones molt pertorbades".

Aquestes dues espècies estan categoritzades com a amenaçades a causa de l'àrea tan reduïda de distribució que tenen. Precisament, la idea del projecte és millorar-ne el coneixement de l'estat de conservació i quines són les seves amenaces reals. "Perquè podríem descobrir que en realitat no estan amenaçades, sinó que per naturalesa són rares i tenen una població limitada, i que en realitat compten amb un nombre elevat d'individus amb una regeneració natural que no suposa problemes per a la conservació de l'espècie, que també podria ser" explica Cursach.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi genètic també serà important, perquè pot ajudar a decidir si hi ha unes poblacions que tenen més interès de conservació que altres, des de la perspectiva de la diversitat genètica, especialment en el cas de la ibicensis, que té una distribució més àmplia.

Cargando
No hay anuncios

Cursach considera que aquestes dues espècies, com moltes altres, tenen un paper rellevant a l'ecosistema, però com que no tenen un benefici econòmic o d'ús per part de l'home es desconeixen. "Tenim un patrimoni natural molt destacat, espècies de les quals moltes vegades en desconeixem els aspectes biològics bàsics. És un tema de manca de treballs de recerca i, en definitiva, de finançament", afirma.

El projecte, que es va iniciar el mes de maig passat, té una durada de vint-i-set mesos i una dotació de vuitanta mil euros, i ha de servir, en paraules de Joana Cursach per "mostrar la feina que feim i fer valdre aquestes plantes que són poc conegudes, que no tenen utilitat, des del punt de vista humà, però que formen part del nostre patrimoni natural i que s'ha de fer feina per conservar-les i garantir-ne el bon estat de conservació de l'ecosistema en el qual es troben".