La Plataforma contra els Megacreuers demana suspendre temporalment els contractes amb empreses navilieres
Les més de 30 entitats que formen part d'aquesta iniciativa presentaran una petició moratòria a l'Autoritat Portuària de Balears
PalmaLa Plataforma contra els Megacreuers ha anunciat aquest dilluns que sol·licitarà a l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) una moratòria en la contractació de creuers i megacreuers. L'objectiu principal d'aquesta suspensió és que "una comissió tècnica independent de les parts interessades defineixi els límits de la capacitat de càrrega mediambiental, social i econòmica" del turisme d'aquests vaixells a Palma.
El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Joan Fortesa, ha recordat que la seva intenció és que es limiti l'arribada de megacreuers a un al dia i de creueristes a 4.000 diaris. En aquest sentit, ha apuntat que la seva intenció és que "durant la moratòria no es puguin contractar més estades", les quals ja estan signades fins al 2021. Atès que aquests contractes són bianuals, Fortesa ha alertat que "no podem hipotecar l'any 2022 també".
Quant a la reunió del batle de Palma, el conseller de Turisme i el president de l'APB amb les empreses navilieres la passada setmana, Fortesa ha apuntat que se sent "decebut" amb el resultat. "Tenim la sensació que el que han fet és dir a les companyies que no prendran cap decisió sense tenir el seu vistiplau", ha declarat.
Segons les seves previsions, la moratòria duraria un mínim d'un any, durant el qual no es podrien fer noves contractacions. Els vaixells que arribassin en aquest període de temps, diu la plataforma, aplicarien "les mesures de prevenció de contaminació atmosfèrica relatives als nivells de gasos contaminants, d'efecte hivernacle i nocius per a la salut pública, com ja s'exigeix a altres zones d'Europa com el mar Bàltic".
A més, tenen la intenció de comprovar si "els contractes que ja s'han fet poden ser interromputs o revocats", assegura el president de la Federació. "En un context de transició climàtica, l'arribada de megacreuers a Palma no s'ha aturat", critica Fortesa, qui considera que això té un efecte en "l'augment de la contaminació atmosfèrica, els renous i l'impacte visual, juntament amb la pèrdua del teixit comercial de proximitat".