La plataforma 'Energies renovables sí, però així no' exigeix respostes davant l'ús massiu de sòl rustic per a instal·lacions fotovoltaiques
Demanen tenir un paper actiu en la transició energètica de Mallorca
PalmaLa plataforma 'Energies renovables sí, però així no', formada per més de 20 entitats i organitzacions de Mallorca, ha presentat aquest divendres un manifest en el qual insta les institucions (Govern, Consell de Mallorca i ajuntaments) a actuar davant l'ús massiu de sòl rústic per a instal·lacions fotovoltaiques. En el manifest demanen que els deixin ajudar i "dialoguin" amb la ciutadania i entitats per continuar avançant cap a un model energètic més sostenible sense fer-ho a costa dels terrenys rústics de l'illa.
En aquest sentit, destaquen que la transició energètica i el canvi climàtic són "temes clau i determinants de la política de les Illes" i denuncien que les institucions no estan treballant conjuntament amb la ciutadania, element que consideren "imprescindible" per avançar en matèria energètica i climàtica sense destruir el territori. En el manifest destaquen que l'objectiu d'aquesta plataforma era reclamar una moratòria urgent de tots els projectes que pretenen ubicar-se en sòl no urbanitzable, com els macroparcs solars de Selva, Petra, Consell, Llucmajor, Marratxí, Inca, sa Pobla, Santa Maria i Palma, entre molts altres, i que ara treballen també per frenar, en conjunt, aquesta allau de construccions d'instal·lacions fotovoltaiques arreu de Mallorca.
A més, han animat ciutadans i entitats a adherir-se al manifest i unir-se a la plataforma per tal de mostrar la disconformitat de la ciutadania i animar les institucions a actuar amb caràcter d'urgència. En el manifest, les entitats que formen la plataforma han inclòs també propostes per a una transició "energètica adaptada al territori, democràtica i justa" i relatives també a usos del territori i implantació territorial de les renovables.