Energia Renovable

Una ensaïmada de plaques solars perquè Prohens aturi els parcs fotovoltaics en sòl rústic

La plataforma 'Renovables sí, però així no' entrega al Consolat de Mar un dolç com a protesta per exigir al Govern que es prenguin mesures

Acció reivindicativa de la plataforma 'Renovables sí, però així no!' al Consolat de Mar
Maria Pujalte
07/01/2025
2 min

PALMALa plataforma ‘Renovables sí, però així no’, que agrupa més de 20 entitats i organitzacions de Mallorca, s’han reunit aquest dimarts davant el Consolat de Mar per demanar al Govern que prengui mesures i freni els projectes fotovoltaics en sòl rústic.

Durant l’acte, els membres de l'entitat han llegit un manifest i han entregat a la seu de l'Executiu una ensaïmada –un "regal" per a la presidenta Marga Prohens– decorada amb plaques solars i amb el lema 'Menjarem Plaques'.

En el manifest demanen al Govern “preservar el sòl rústic de les Balears i assegurar-ne l'ús per a les activitats bàsiques per a la vida com són l’agricultura i la ramaderia, en lloc d’omplir-lo de centrals fotovoltaiques, urbanitzacions i infraestructures”.

Membres de l'entitat 'Renovables sí, però així no' regala una ensaïmada decorada a Prohens per denunciar l'ús massiu del sòl rústic per a instal·lacions fotovoltaiques.

Fonts d'‘Energies renovables sí, però així no’, declaren que el Govern “vol complir amb l’objectiu que el 2050 el 100% de l’energia consumida sigui renovable i que el 70% d’aquesta sigui produïda a les Balears”, però denuncien que això es produeixi “a costa del sòl rústic”.

L’alternativa que proposa l’entitat és que les instal·lacions fotovoltaiques s’ubiquin a teulades de naus industrials, aparcaments, edificis públics, infraestructures (autopistes, aeroport, port, etc.) i a zones periurbanes o zones molt degradades. 

Eficiència energètica

També han reivindicat que “la Llei 10/2019 de canvi climàtic i transició energètica, encara vigent, a l'article 2 explicita que les finalitats d'interès públic i de manera prioritària són: primer l'estalvi energètic, segon l'eficiència energètica i tercer la generació de renovables".

Segons les dades que ha facilitat la plataforma, en l’actualitat a Mallorca hi ha 76 centrals industrials fotovoltaiques en funcionament que ocupen 412 hectàrees i, aproximadament, unes 100 en tramitació que poden ocupar fins a 1350 hectàrees. 

D’aquesta manera, s’oposen al “model econòmic de creixement urbanístic i turístic sense límits”, ja que, asseguren, “augmentarà la demanda energètica i pot suposar omplir de plaques més de 12.000 hectàrees a Mallorca, fet que implicaria el 7,5% del sòl rústic”. 

En aquest sentit, sol·liciten al Govern que dugui a terme una moratòria en la tramitació i aprovació de noves centrals fotovoltaiques a sòl rústic “que permeti una planificació energètica i territorial sostenible justa i amb vertadera participació ciutadana”. 

stats