Ciència i medi ambient
Societat26/05/2022

El 20% de les platges de Mallorca i Formentera van retrocedir mig metre per any la dècada passada

En la majoria dels casos es deu a rehabilitacions dirigides al turisme i l'esbarjo, mentre que altres vegades és per un onatge més intens

PalmaL'Informe Mar Balear 2022 posa de manifest que el 20% de les platges de Mallorca i Formentera van retrocedir una mitja de mig metre entre 2002 i 2012, xifra que en el cas de Menorca i Eivissa se situa en un 10%.

La investigació detalla que Cala Millor i Cala Deià, a Mallorca, mostren retrocés, la primera a conseqüència de rehabilitacions dirigides al turisme i l'esbarjo, mentre que la segona ho fa a causa d'un onatge més intens.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Menorca hi ha estudis fets a les línies de costa d'unes 52 platges, que mostren un major retrocés a Cala Blanca, la platja de Llevant de Son Saura, Cala en Porter, la Caleta i la platja de Son Saura.

Trànsit d'usuaris

També alerta que el trànsit d'usuaris i les construccions fetes a les platges, com ports i aparcaments, modifiquen els paràmetres naturals de sedimentació, com és el cas de l'Arenal i sa Ràpita, que acumulen sediments a les zones de port i presenten erosió a la resta de zones.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, també indica que el Trenc mostra un major retrocés a les zones de major pas d'usuaris i hi afegeix altres zones costaneres d'interès turístic que també pateixen aquesta problemàtica com Cala Millor, Cala Blanca i Cala en Porter.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al trànsit d'usuaris, l'informe assenyala que, en el cas de Menorca, el nombre de visitants que reben les platges ha augmentat un 35% durant els darrers 20 anys i un 17% des del 2019, un fet que "amenaça" el balanç sedimentari d'aquests espais naturals.

Sistemes complexos

Per altra banda, l'estudi recorda que les platges formen "sistemes complexos, dinàmics i molt fràgils", que ajuden a protegir el litoral de les Balears i aporten beneficis ecològics, però també econòmics, a la societat de l'Arxipèlag.

Cargando
No hay anuncios

Amb la finalitat d'establir una gestió adequada d'aquests espais naturals, l'Informe Mar Balear subratlla que és necessari conèixer-ne l'evolució sedimentària i la freqüentació per terra i mar, així com tenir un control sanitari de les aigües de bany.

Cargando
No hay anuncios

De fet, alerta que la qualitat de les aigües de bany ha empitjorat des del punt de vista sanitari: a Eivissa la majoria tenen una qualitat inferior a excel·lent, a Menorca és insuficient, a Formentera és excel·lent i a Mallorca s’han registrat 47 incidències de recomanació de no bany el 2021.