Meteorologia
Societat 11/09/2024

Plogudes torrencials, calabruix i caps de fibló: així començarà la tardor a les Balears

A la segona meitat de l'estació, les plogudes s'estabilitzaran i la temperatura disminuirà

2 min
Els mapes auguren una tardor amb més pluges i tempestes.

Després d'un estiu càlid marcat per les plogudes fortes i irregulars, la calor encara no se'n va i les precipitacions tampoc. Tot i que l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha anunciat que la tardor a les Balears serà "més càlida de l'habitual" i amb precipitacions "normals", la primera meitat del trimestre estarà marcada per les plogudes torrencials, el calabruix i les ràfegues de vent que podrien arribar a originar caps de fibló. A partir del novembre, les precipitacions seran moderades.

Tot i que la temperatura mitjana d'aquesta estació a les Balears, sol ser de 15 graus, l'Aemet preveu que aquest valor se superi amb 19 graus a l'octubre. Per altra banda, la temperatura baixarà progressivament entre novembre (14 graus) i desembre (11,5). Els darrers mesos de la tardor s'observaran les primeres gelades i nevades a les muntanyes.

Estiu càlid i plujós

L'estiu ha estat càlid a les Pitiüses, amb dues onades de calor i un augment de nits tropicals i tòrrides a Formentera. En concret, la temperatura mitjana a Eivissa ha estat de 25,4 graus i de 25,8 graus a Formentera, amb unes anomalies d'1 i 0,7 graus, respectivament. A Mallorca i Menorca la temperatura mitjana ha estat de 24,8 amb una anomalia del 0,7. Tots els mesos han estat més càlids del normal i també setembre és molt càlid, encara que amb una disminució notable de la temperatura a les nits.

En relació amb les onades de calor, a Eivissa n'hi ha hagut dues, una del 29 al 31 de juliol en què s'aconseguiren els 39,2 graus i la segona del 6 a l'11 d'agost, quan s'arribaren a 38,9 graus. Aquests valors es van registrar a Sant Antoni. A Formentera, la temperatura més alta de l'estiu va ser de 34,1 graus i es varen assolir el 21 de juliol.

Durant l'estiu també ha augmentat el nombre de nits tropicals, tant a Eivissa com a Formentera, amb 67 nits tropicals registrades a l'aeroport d'Eivissa –cal recordar que el nombre habitual són 56. Per tant, l'increment és del 20%. A més, tres nits van ser tòrrides. A Formentera també s'ha triplicat el nombre de nits tòrrides i n'hi ha hagut 70 de tropicals (un 9% més).

A Eivissa, l'estiu ha estat marcat per un 73% més de precipitacions respecte de 2023. El juny i l'agost varen estar marcats per plogudes tot i que el juliol va ser sec. Si normalment a l'estiu plouen 30 l/m², enguany es van registrar 52 l/m². No obstant això, a Formentera ha estat sec amb 13 l/m², un 44% menys de l'habitual.

Durant l'estació s'ha duplicat el nombre de dies que va ploure fang, amb vuit jornades enfront de les quatre habituals. Les principals precipitacions del trimestre van ser a causa de la Depressió Aïllada de Nivells Alts (DANA) que va afectar l'Arxipèlag els dies 14, 15 i 16 d'agost.

Les ràfegues de vent més fortes del trimestre es van registrar dia 14 d'agost i s'associen a les tempestes que van caure a Eivissa i Formentera. A l'aeroport d'Eivissa es va arribar als 89 quilòmetres per hora (km/h), un valor mai registrat amb anterioritat en un mes d'agost, i a Formentera s'estima que es van aconseguir entre els 100 i 120 km/h i a conseqüència d'aquest fet, nombroses embarcacions fondejades van ser arrossegades.

stats