12 d'Octubre

El president de la Generalitat reapareix a la desfilada militar del 12-O

La pluja deixa sense desfilada aèria ni salt en paracaigudes el Dia de la Hispanitat a Madrid

El president de la Generalitat, Salvador Illa, a la desfilada militar del 12-O
Act. fa 0 min
3 min

MadridLa imatge és inèdita després de més d'una dècada de plantades de presidents independentistes. Salvador Illa ha assistit aquest dissabte a la desfilada militar del Dia de la Hispanitat a Madrid, marcada per la pluja, que ha obligat a cancel·lar la desfilada aèria i el salt de paracaigudisme. La decisió del cap de l'executiu del PSC, que s'emmarca en la seva aposta per recuperar la "normalitat institucional" després del Procés, significa el retorn catorze anys després del president de la Generalitat a l'acte encapçalat pel rei Felip VI. "Catalunya ha d’estar present en la construcció d'una Espanya plural i diversa. De tots i totes. Catalunya ha tornat per implicar-se, per escoltar i ser escoltada", ha defensat Illa en un missatge a X.

Illa ha seguit l'acte des de la grada d'autoritats, que s'ha convertit en un cúmul de paraigües, amb la resta de presidents autonòmics –amb l'habitual excepció del lehendakari basc, ara Imanol Pradales–. S'ha mantingut la part terrestre de la desfilada, que s'ha fet sota una forta pluja que ha provocat que s'hagi retallat també la salutació del rei i del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a la resta d'autoritats. S'han tornat a produir els ja habituals xiulets i crits contra Sánchez, però la pluja i la distància del públic de la grada on era el govern espanyol els ha diluït en una jornada en què plana sobre el líder socialista l'amenaça del cas Ábalos.

Els presidents autonòmics protegits amb paraigües a la desfilada militar del 12-O a Madrid
Desfilada militar del 12-O encapçalada per Felip VI, la reina Letícia i la princesa Elionor sota la pluja

Després de la desfilada de les forces armades pel centre de Madrid, Illa també participarà en la recepció que organitza el monarca al Palau Reial. Només presidents del Govern socialistes han accedit a assistir a la desfilada del Dia de la Hispanitat. Abans d'Illa, només hi havien participat Pasqual Maragall, el 2004, que es va convertir en el primer a fer-ho, i José Montilla, en les edicions de 2007 i 2010. Jordi Pujol no hi va anar mai, si bé sí que va assistir a la recepció dels reis d'Espanya. Entre les presidències més recents, ni Artur Mas, ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra, ni Pere Aragonès van ser a cap dels actes del 12-O.

La presència d'Illa arriba després que ja trenqués un altre dels cordons de l'independentisme, a la monarquia. El president de la Generalitat del PSC va certificar el canvi d'etapa reunint-se amb Felip VI al Palau de la Zarzuela nou anys després de l'última visita d'un cap de l'executiu català (Artur Mas el 2015) a la residència del monarca. "Catalunya ha tornat i ha vingut a implicar-se en la construcció d'Espanya en favor de tots", ja va proclamar hores després en l'acte de la Diada, celebrat una setmana després de l'Onze de Setembre, a la seu de la Generalitat a Madrid.

Abans d'ostentar el càrrec de president de la Generalitat Illa ja havia participat com a autoritat en una desfilada del 12-O. Va ser el 2020, quan era ministre de Sanitat. Ara bé, va ser en una de les edicions més atípiques, perquè era en plena pandèmia de la covid-19, quan les restriccions encara eren estrictes i no es va poder fer l'acte en el seu format habitual sinó en un de més reduït al pati del Palau Reial.

stats