La població de fotges de l'Albufera ha davallat un 75%

La salinització dels aqüífers de les zones de sa Pobla i Muro i l'eutrofització que enterboleix les aigües ha provocat la progressiva desaparició de l'aliment d'aquesta espècia autòctona així com també del Cap-blau

Fotja, au típica de s'Albufera de Mallorca
Aina Riera Serra
24/09/2018
2 min
Regala aquest article

PalmaToni Muñoz, un dels responsables de l'àrea de conservació del GOB Mallorca, encara recorda quan es podien albirar més de cinc-centes fotges als canals de l'Albufera de Mallorca. Ara, amb prou feines, se'n poden veure una vintena. El fenomen de salinització de l'Albufera augmenta i també l'enterboliment de les aigües. La manca de llum solar fa que desapareguin els macròfits dipositats al fons de les aigües i que serveixen d'aliment a aquestes aus.

Tres fets provoquen aquests fenòmens, d'una banda la sobreexplotació de les aigües dels aqüífers, i que es va doblar d'ençà que es va obrir una segona canonada a la font de Son Sant Joan, que subministra aigua a tota la zona turística de les platges de Muro. D'altra banda, també hi afecta negativament el tipus d'agricultura intensiva que es practica a tota la zona de sa Pobla i que suposa una despesa molt important d'aquestes masses d'aigües. Finalment, la depuradora de sa Pobla també ha quedat antiga. En aquest sentit, el passat mes d'agost l'Ajuntament va pactar amb Abaqua la cessió dels terrenys perquè l'empresa pugui ampliar i es faci càrrec de les obres en un termini màxim de cinc anys.

Gràfica on es visualitza la davallada en la població de les aus com la fotja i el cap blau, dues de les espècies més representatives de s'Albufera

A la gràfica es pot observar la disminució més que evident de les poblacions de fotges i cap-blaus a l'Albufera.

El GOB i la direcció mateixa de l'Albufera han advertit en nombroses ocasions que és urgent prendre mesures en aquest sentit. La Conselleria de Medi Ambient ha plantejat possibles solucions com desviar les aigües de les Fonts Ufanes fins als aiguamolls. Tot i això, Toni Muñoz considera que aquest tipus d'accions només són a curt termini i que no solucionen el problema de la desaparició de la vegetació subaquàtica.

Canals de s'Albufera tenyits de vermell a causa de la proliferació d’algues del gènere Dunaliella

Segons Muñoz, la solució passaria per incorporar al Pla hidrològic mesures d'emergència, com limitar el consum d'aigua a les explotacions agràries dels voltants, controlar les extraccions d'aigua dolça que es realitzen en les masses d'aigües subterrànies, establir uns "cabals ecològics mínims" ajustats a la realitat, revisar les autoritzacions ambientals concedides a la Central Tèrmica del Murterar i prohibir l'abocament d'aigües marines i salmorres i de restes de rebuig de la desnitrificadora de Son Barba, entre d'altres.

L'entitat ecologista adverteix del greu estat de la situació hidrològica del Parc Natural i assegura que la situació de degradació ha empitjorat dramàticament.

stats