Un 25% de la població de Balears viu en risc d'exclusió social

La xarxa EAPN presenta l'Informe de l'Estat de la Pobresa a la Comunitat el 2017

Un 25% de la població està en risc d'exclusió social
S. V.
16/10/2018
2 min

PalmaLa Xarxa per a la Inclusió Social EAPN - Illes Balears detecta que un 25% de la població de l’Arxipèlag, és a dir, 276.062 persones, està en risc de pobresa o situació d’exclusió social, cosa que suposa que, en relació amb l’any 2016, ha pujat més de cinc punts.

Segons EAPN, l'informe evidencia que la reactivació del teixit productiu de les Illes Balears no redueix la pobresa i, a més, "aquesta recuperació s’està sustentant en un increment de les desigualtats socials".

87.000 persones de les Illes Balears sobreviuen amb 355 euros mensuals, un 7,8% de la població. "Convé destacar que la incidència de la pobresa severa també ha augmentat a l’Arxipèlag respecte de l’any 2016, ja que ha pujat més de tres punts", afegeixen.

L’Informe de l’Estat de la Pobresa de 2017 fa palès que l’11% dels balears guanya menys de 5.546 euros a l’any, és a dir, més del doble que l’any 2016, que se situava en el 5%. Així mateix, cal destacar que la població que cobra menys de 1.000 euros, els inframileuristes, ha passat del 34% l’any 2016 a un 39% l’any 2017.

En relació amb aquest punt, l’EAPN-Illes Balears recorda que hi ha molts treballadors el sou dels quals no basta per sobreviure i menys per pagar un lloguer, atès que la majoria dels salaris han quedat estancats després d’anys de caiguda lliure, mentre que el preu de l’habitatge, sobretot el del lloguer, es dispara.

Paral·lelament, l’informe posa de manifest que un 15% dels residents a les Illes guanya 39.000 euros anuals o més, la xifra més elevada de totes les comunitats autònomes, després del País Basc i Madrid.

Així mateix, 33.000 persones residents a les Illes Balears viuen en llars amb baixa intensitat de treball. Tot i que ha baixat respecte de l’any anterior, EAPN Illes Balears fa palès que malgrat que les empreses actualment contractin com ho feien abans de la crisi, les condicions laborals són molt pitjors i que són moltes les persones que necessiten dues feines d’avui per arribar a un sou dels d'abans de la crisi.

stats