La població de falcó marí es manté estable a l’Arxipèlag

A la serra de Tramuntana s'han observat un 23% menys de falcons respecte del darrer cens, del 2012, però els experts ho atribueixen a fluctuacions normals de l'espècie

Un falcó marí
ARA Balears
07/01/2023
1 min

PalmaDesprés de deu anys, la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha duit a terme un recompte complet del falcó marí a les Balears. Segons han explicat en una nota de premsa, la població es manté de manera estable i els canvis observats responen més a les fluctuacions habituals de l'espècie.

A la serra de Tramuntana s'han vist 432 individus, fet que suposa un 23% menys respecte del darrer cens, de l'any 2012, quan es varen observar 564 falcons. Tot i que suposa un declivi del 13% si es compara amb la mitjana dels censos anteriors, realitzats entre el 2002 i el 2012, els experts apunten que es deu a fluctuacions normals de l'espècie i no ho atribueixen a un empitjorament de la població.

La segona zona amb més exemplars comptats ha estat l'illa de Tagomago, amb 141 falcons, seguida del Vedrà i el Vedranell, amb 112. Als Amunts s'han vist 68 falcons. Pel que fa a aquestes dues darreres poblacions, es manté una tendència estable respecte dels anys 2004 i 2014.

Quant al Vedrà i al Vedranell, s'hi observa una tendència negativa, que pot estar més associada a una complicació en la detecció d'exemplars per l'orografia del lloc que no a una davallada de població, expliquen des de la Conselleria. La mitjana fins ara en aquest indret ha estat de 399 exemplars.

Les colònies d'Eivissa representen un punt molt important, ja que, tot i no sumar el mateix nombre d'exemplars que a la serra de Tramuntana, es reparteixen en una zona menys extensa i, per tant, amb més densitat per metre quadrat. Les Illes Balears són zona de cria i alimentació per a aquesta espècie protegida migratòria des que arriba, a la primavera, des de Madagascar, fins a la tardor, quan parteix amb la migració postnupcial.

stats