La població del ferreret es manté estable amb 30.787 larves

Des de l'any 1991 el nombre d'exemplars s'ha doblat

n
Ara Balears
12/09/2020
1 min

PalmaEl recompte anual del ferreret ha finalitzat amb un total de 30.787 larves, un nombre semblant als dos anys anteriors, quan se’n comptaren 29.314 i 29.672, segons ha informat aquest dissabte en un comunicat la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Aquesta xifra mostra una tendència a l'alça des del 1991 (quan van començar els recomptes) perquè la població s'ha doblat.

El Servei de Protecció d’Espècies ha fet el seguiment a les diferents poblacions entre els mesos de juny i agost, que és l’època en què hi ha més larves i, paral·lelament, també han fet un control de predadors.

Així, enguany s’han retirat 12 exemplars de serps d’aigua de dos torrents amb poblacions naturals, ja que pot afectar molt les poblacions de ferreret i pot arribar a acabar amb totes les larves presents a un gorg en molt poc temps.

A més de controlar els predadors, el pla de conservació del ferreret inclou la creació de noves localitats, que han passat de ser 14 a 34. Segons la Conselleria, un 24% dels exemplars viuen a les poblacions de nova creació.

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d’extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la serra de Tramuntana. Va ser descrit l’any 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins a 1980 quan va ser trobat viu a la serra de Tramuntana.

Des de l’any 1985 es duen a terme mesures de conservació del ferreret, que inclouen, entre d’altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració d’hàbitats o creació de noves poblacions. Des del 1991, i de manera ininterrompuda, es fa un cens anual de larves a totes les localitats conegudes.

stats