La població de voltors negres a Mallorca s'ha multiplicat per deu en quasi 40 anys

La Fundació Vida Silvestre Mediterrània estima que en els anys 80 n'hi havia una vintena i, actualment, hi hauria uns 200 exemplars

Per fer la inspecció mèdica als voltors negres, els veterinaris del centre de recuperació de Los Hornos, a l’est de Càceres, posen música tranquil·la a baix volum. “Els distreu”, diuen. Des del 2007, l’espectacular paratge de Monfragüe (imatges de la columna central) és el Parc Nacional i Reserva de la Biofera d’Extremadura. A més de 350 parelles de voltors negres, hi ha identificades 224 espècies d’ocells més, entre 51 i 52 de mamífers, 14 o 15 d’amfibis i la mateixa quantitat d’espècies de peixos. A la resta d’imatges es veuen detalls del centre de recuperació de Los Hornos, que es dedica a tenir cura dels exemplars que han patit algun accident o que per alguna raó no poden fer vida salvatge.
Ara Balears
30/08/2019
1 min

PalmaLa població de voltors negres a Mallorca s'ha multiplicat per deu en quasi 40 anys. La Fundació Vida Silvestre Mediterrània (FVSM) calcula que en els anys 80 hi havia una vintena d'exemplars i, actualment, n'hi hauria uns 200 de concentrats sobretot a la serra de Tramuntana. I entre la població total hi ha 35 parelles reproductores, segons ha informat la FVSM en un comunicat. La recuperació de l'espècie ha estat possible gràcies als esforços que durant dècades han fet voluntaris i la Conselleria de Medi Ambient, segons ha dit l'entitat, tot i que també han recordat que és un rapinyaire molt sensible a la presència humana durant els mesos de cria i, per aquesta raó, una sèrie de voluntaris informen els excursionistes que passen per les cinc propietats que aquesta fundació i l'entitat internacional Black Vulture Conservation Foundation gestionen la Serra.

Gràcies a l'acord signat entre les dues fundacions i els propietaris de les finques, que sumen més de 5.000 hectàrees, els voluntaris poden fer un seguiment i control dels voltors negres. També ofereixen assessorament ambiental sobre les mesures necessàries per garantir la conservació d'aquests espais pel que fa a la gestió forestal. Cada any, entre gener i juny, la FVSM informa qui passa per les zones de cria que no és legal fer-ho.

La FVSM també ha fet tasques de conservació dels hàbitats d'aquesta espècie, com ara la prevenció d'incendis, creant tallafocs i mantenint les pastures naturals. Així mateix, la fundació en fa un seguiment i elimina plagues i espècies exòtiques invasores que impedeixen la regeneració dels alzinars, fent fora les guardes de cabres assilvestrades i plantant espècies arbustives.

stats