Les poblacions de peixos de l'illa de l'Aire de Menorca es recuperen, segons un estudi científic

Els resultats mostren que la biomassa total de peixos a l'àrea de màxima protecció de la reserva és actualment el triple que fora d'ella

Un peix a la reserva marina de l'Illa de l'Aire.
Iván Martín
03/03/2023
2 min

MAÓLes poblacions de peixos de la reserva marina de l'illa de l'Aire de Sant Lluís han començat a recuperar-se, després de tres anys des de la declaració com a àrea protegida, segons posa de manifest l'informe sobre l'estat de conservació elaborat per l'equip científic de l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer de la Mola i l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM).

L'informe que ha fet públic l'Institut Espanyol d'Oceanografia fa una comparativa de dades del 2022 respecte del 2018, relatives a 99 censos visuals de 21 espècies diferents mitjançant busseig entre els 5 i els 25 metres de profunditat. Els científics han analitzat l'evolució temporal d'indicadors biològics com la riquesa específica, l'abundància i la biomassa de les poblacions. Aquests indicadors responen de manera ràpida al grau d'explotació pesquera i permeten avaluar l'efectivitat de les mesures de gestió adoptades. Així, entre 5 i 15 metres de profunditat, s'ha registrat un increment de l'abundància i la biomassa d'aproximadament un 50% des de l'entrada en vigor de les mesures de gestió, mentre que fora de la zona protegida cap dels indicadors ha canviat en aquest temps, la qual cosa evidencia l'efecte positiu de les mesures dutes a terme.

D'altra banda, els resultats mostren que la biomassa total de peixos a l'àrea de màxima protecció de la reserva és actualment el triple que fora d'ella, uns canvis que s'han observat també en espècies longeves i d'alt nivell tròfic com l'anfós. La població d'aquesta espècie emblemàtica continua estant formada gairebé totalment per juvenils de mida inferior a la mesura mínima de captura establerta a les Balears, que és de 45 centímetres. Això apunta un bon reclutament i supervivència durant els darrers anys, però també l'elevat nivell d'explotació. L'informe adverteix que l'entrada en vigor de la nova zonificació –de setembre del 2022, que redueix un 22% l'àrea a la qual es prohibeix la pesca artesanal i recreativa– limita la disponibilitat de fons rocosos protegits.

stats