Massificació
Societat03/09/2023

Els pobles, verds en iniciatives contra les gateres de menors

Les revetles d’estiu resisteixen com una meca de festa i botellades per als adolescents

PalmaDemanam a un grup de cinc amics menors d’edat per les seves experiències en revetles i festes populars d’aquest estiu i, ja sigui al Cosso, a Palmanova o a Alaró, tots tenen una cosa en comú: han aconseguit comprar i beure alcohol sense cap impediment. La majoria, que tenen entre 16 i 17 anys, expliquen que compren els combinats directament a les barres de les festes i que, en general, no fan botellades. Com a excepció, una d’elles conta que alguna vegada sí que n’han fet perquè “no deixaven entrar les begudes” a la revetla.

Conscients que aquests rituals es repeteixen estiu rere estiu, la Plataforma per a un Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB), de la Conselleria de Salut, va engegar el 2018 el Model de Gestió de Festes Locals, en xarxa amb representants socials i de la indústria (FELIB, cossos policials, CAEB, IMAS i FAPA, entre altres). No obstant això, fins ara només alguns ajuntaments han implementat parcialment algunes de les estratègies del model, mentre que tres –Palma, Calvià i Eivissa– han fet una prova pilot.

Cargando
No hay anuncios

La tècnica de Prevenció del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) i membre de la PQIB, Cristina Mayol, assenyala que alguns dels municipis on s’han fet accions per tallar el consum d’alcohol entre menors han estat Sóller i Fornalutx, a escala de comarca, i que ha donat com a resultat “una davallada d’incidències en el Firó”, per exemple. També “Binissalem ha estat molt actiu, amb tota la Mancomunitat del Pla”, encara que altres pobles com Felanitx tenen pendent actuar en la revetla més important, que en aquest cas és Sant Agustí. En referència als darrers esdeveniments, Mayol adverteix que “ara és una bona oportunitat per posar-nos-hi”. Entre altres accions, la implementació del MOdel de Gestió de Festes del POQIB consisteix a conscienciar els dispensadors d’alcohol, adaptar la normativa municipal per limitar encara més el consum d’alcohol i, fins i tot, instar a la publicació de bans municipals per recordar la normativa.

Cargando
No hay anuncios

Les ordenances municipals, un hàndicap

Quant al consum d’alcohol per part de menors al carrer, Mayol subratlla que “les ordenances municipals diuen que normalment està prohibit beure a la via pública, excepte els dies festius, la qual cosa permet posar barres a l’exterior”. Com que això difumina el que està permès i el que no, la POQIB ha treballat una proposta d’ordenança municipal, que els consistoris poden adaptar, “que dona autoritat a la Policia Local per no permetre beure al carrer si veuen algú amb botelles dins bosses, per exemple”.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la prova pilot que varen fer a Palma, Calvià i Eivissa durant la revetla de Sant Joan del 2022, la tècnica en Prevenció posa damunt la taula alguns dels resultats que en demostren els efectes. En comparació amb el 2019, els comes etílics de menors varen davallar de 315 a 273, i les incidències recollides pel 061 entre menors varen caure a pràcticament a la meitat, ja que varen passar de 9 a 4.