Espanya, el segon país de la UE amb més pobresa infantil, només superat per Romania
El risc de pobresa entre els menors de 18 anys es va situar el 2012 en el 29,9%, 9 punts per sobre de la mitjana de la UE
AtenesEspanya és el segon país de la Unió Europea amb l'índex més alt de pobresa infantil, segons revela l'informe de Càritas Europa presentat aquest dijous a Atenes. Només el supera Romania. L'estudi [llegeix-lo aquí] avalua l'impacte social de les mesures d'austeritat aplicades als països més castigats per la crisi.
"Les mesures d'austeritat han fallat a l'hora de solucionar els problemes i generar creixement", ha afirmat el secretari general de Càritas Europa, l'espanyol Jorge Nuño, durant la presentació de l'informe.
A Espanya, el risc de pobresa entre els nens menors de 18 anys es va situar el 2012 en el 29,9%, gairebé nou punts per sobre de la mitjana de la UE, que es va situar en el 21,4%, segons dades del 2013 d'Eurostat.
Del 2011 al 2012, la taxa de pobresa en aquest sector de població va augmentar del 15,6 al 19,4%.
Per persones en risc de pobresa o exclusió social s'entenen les que tenen només un 60% de l'ingrés mitjà de la resta de la població. Les que tenen entre el 40 i el 50% són catalogades com a pobres, i les que tenen menys del 40% es troben en situació de pobresa extrema.
Aquestes xifres situen Espanya, juntament amb Romania, al capdavant dels països amb un índex més alt de pobresa infantil, seguits per Bulgària i Grècia, en tercer i quart lloc, respectivament.
"La gent més vulnerable és la que està pagant les conseqüències de la crisi", ha destacat Nuño.
Abandonament escolar
L'informe alerta que Espanya té la taxa d'abandonament escolar prematur més elevada de la UE, un 24,9 davant un 12,7% de mitjana europea el 2012.
Tot i que entre el 2009 i el 2012 hi va haver un descens de l'abandonament escolar prematur, segueix sent un problema important, especialment en algunes regions com Andalusia, on la taxa és superior al 30%.
La dada és alarmant si es té en compte que l'educació es postula com el sistema capaç de combatre la transmissió intergeneracional de la pobresa, diu l'informe.
Preocupació per la gent gran
Càritas defineix la població espanyola com una de les més afectades per la crisi econòmica. Mentre la taxa de pobresa mitjana entre països comunitaris va ser del 25,1% el 2012, Espanya va registrar un 28,2%. Prop de 13 milions de persones viuen en aquesta situació.
Un altre dels sectors de població especialment afectats per la crisi és el de la gent gran. Entre aquest col·lectiu, la pobresa ha patit un augment significatiu, del 7% el 2008 al 10,6% el 2012.
A això cal afegir, com recull l'informe, que a moltes llars són les pensions dels avis els únics ingressos de la família.
Atur i pobresa
L'estudi també revela que el 12% de la població espanyola que treballa no guanya prou per escapar de la pobresa. A l'Estat, juntament amb Grècia, l'atur s'ha disparat des de l'inici de la crisi.
Com a conseqüència, molts ciutadans s'han vist obligats a buscar feina a l'estranger, de manera que el 2011 l'emigració va ser de l'1,1% de la població espanyola.
El responsable de Càritas Europa ha recordat que a Espanya hi ha més de 6 milions de persones sense feina. De fet, dels joves que no podran rebre una pensió adequada per no haver treballat prou temps n'ha dit que són la "generació perduda".
Càritas també esmenta una investigació de la revista mèdica 'British Medical Journal' sobre les retallades del sistema sanitari espanyol. Tot i tenir una de les despeses sanitàries més baixes de la UE, Espanya ha vist disminuïda la seva inversió, amb l'efecte que això pot ocasionar en la salut dels ciutadans.
Càritas ha observat els últims anys un canvi en el perfil de les persones que acudeixen a l'entitat a demanar ajuda.
Si al principi la majoria eren immigrants, des del 2010 la situació s'ha invertit i ara són els ciutadans espanyols els que van més a serveis socials. El perfil més habitual són dones, parelles joves amb fills i famílies monoparentals que es troben en risc d'exclusió social per quedar-se sense casa ni ingressos.
L'entitat critica la disminució de les prestacions socials per part de l'Estat, cosa que ha fet que les organitzacions no governamentals hagin hagut de redoblar els seus esforços per intentar pal·liar-ho.
Una societat desigual
L'organització denuncia que Espanya és una de les societats més desiguals d'Europa. Hi contribueix, diu l'informe, l'augment dels impostos indirectes, que no discriminen en funció de la renda, i que ha provocat, igual que en altres països com Grècia, un empobriment de les llars amb menys ingressos.
Aquesta situació ha comportat un augment dels trastorns depressius, dels problemes amb l'alcohol i dels suïcidis a Espanya i Grècia, que s'han disparat des del començament de la crisi.