1.400 km: la Polaris d'Elon Musk fa història i bat el rècord de distància amb la Terra

Dos dels quatre tripulants no professionals, un home i una dona, intentaran una caminada espacial de dues hores

ARA
3 min
Vista de la Terra i l'Skywalker de Dragon poc després que la tripulació del Polaris entrés en òrbita.

BarcelonaQuatre tripulants civils de la missió comercial Polaris Dawn han assolit els 1.400,7 quilòmetres de distància de la Terra i han batut així el rècord establert de 1.373 quilòmetres en un viatge al voltant del planeta blau llançat per la NASA el setembre del 1966. L'última vegada que uns éssers humans van allunyar-se tant de la superfície terrestre va ser el 1972, quan l'agència espacial estatunidenca va posar fi als programes Apollo al voltant de la Lluna. La companyia d'Elon Musk, que organitza la missió, ha anunciat que la fita s'ha produït a les 3.19 hores d'aquesta passada matinada, i pot apuntar-se l'èxit per al sector privat i per a la seva ambició d'enviar humans a Mart. A més, les enginyeres Sarah Gillis i Anna Menon són les dues dones que més lluny han viatjat en l'espai.

La Polaris Dawn s'havia enlairat unes 15 hores abans des del Centre Espacial Kennedy de la NASA a Florida, amb l'empresari milionari i pilot Jared Isaacman, el seu amic i expilot militar Scott Poteet i les enginyeres Gillis i Menon a bord. Aquesta pròxima matinada, la missió encara pot apuntar-se una nova fita: el primer passeig espacial de civils. En principi ha de durar unes dues hores, i s'ha preparat a consciència amb nous protocols de descompressió dels cossos. El pla és que quan la nau es trobi a uns 700 quilòmetres de distància de la Terra s'obri l'escotilla, i en surtin primer Isaacman i després Gillis per fer la passejada. Tots dos estaran assistits per uns cables de 3,5 metres de llarg.

Els vestits que duen tots quatre tripulants han estat especialment dissenyats per deixar enrere els vells models de la NASA, i tenen la particularitat que estan pressuritzats i disposen de càmeres, perquè la càpsula Dragon no compta amb rescloses d'aire i, per tant, haurà de ser despressuritzada abans d'obrir l'escotilla per a la caminada.

La missió, que conclourà al sisè dia amb un amaratge davant de les costes de Florida, és una de les tres que Isaacman, fundador de la companyia de pagaments per internet Shift4 va comprar a SpaceX el 2022 per al seu Programa Polaris, per una suma no revelada.

La previsió és que la missió espacial duri uns cinc dies. Els tripulants travessaran regions d'intensa radiació i correran el risc de rebre l'impacte de petites roques espacials, així com de fragments de restes de productes creats pels humans, que podrien arribar a perforar la nau. L'objectiu? Viatjar més lluny que qualsevol altra missió des de l'Apollo 17, que el 1972 va arribar a la Lluna.

Fa tres anys l'empresari milionari Jared Isaacman va fer un viatge revolucionari a l'espai: va ser la primera persona a bord d'una nau espacial sense cap astronauta professional a l'interior. Ara ha tornat a alçar el vol, aquest cop amb tres milionaris més, per fer un itinerari més llarg, més atrevit i arriscat.

Un coet SpaceX Falcon 9 s'enlaira amb la càpsula Polaris Dawn, una missió privada de vol espacial humà amb dos membres de  tripulació.

Durant la missió provaran noves tecnologies i recopilaran dades sobre els efectes que tenen en el cos humà. Una de les principals novetats és el vestit espacial desenvolupat per SpaceX, que es farà servir en el moment de la caminada espacial. Està dissenyat per enviar comunicacions a través de polsos làser –en lloc de senyals de ràdio– entre la càpsula del vol –una Crew Dragon– i la constel·lació de satèl·lits d'Internet Starlink de SpaceX.

Més de 30 experiments

El moment clau del viatge, la caminada espacial, està previst per al tercer dia de trajecte. Els astronautes es posaran els vestits espacials just abans d'alliberar tot l'aire de dins de la Crew Dragon. D'aquesta manera, durant les dues hores que durarà l'operació l'interior de la càpsula es convertirà en part del buit de l'espai exterior. Dos membres de la tripulació, entre els quals Isaacman, sortiran a fora de la nau per a les proves dels nous vestits. Els dos astronautes estaran connectats amb un cordó que els proporcionarà energia, aire i cobrirà altres necessitats vitals.

A banda, la tripulació durà a terme un total de 36 experiments dissenyats per "avançar tant en la salut humana a la Terra com durant els vols espacials de llarga durada", expliquen des de SpaceX. Entre altres, s'obtindran imatges de ressonància magnètica dels cervells dels astronautes i també s'intentarà obtenir imatges de raigs X utilitzant les pluges naturals de radiació que flueixen a l'espai exterior.

stats