Societat 17/07/2024

Polèmica als Centres de Professorat: Educació nomenarà a dit els directors de Palma, Inca i Manacor

Els actuals responsables esperaven que es fes un concurs de mèrits per adjudicar les places, però la Conselleria els ha dit que no compta amb ells

3 min
Imatge de les jornades Arts en Moviment, organitzades pel CEP Palma el passat mes de juny.

PalmaMalestar i polèmica als Centres de Professors (CEP) de Mallorca pel procediment que segueix la Conselleria d'Educació en l'adjudicació de places de directors. Segons informen fonts de l'STEI i alguns dels implicats, Educació va comunicar que no compta amb el director del CEP Palma, José Antonio Vega, ni amb el de Manacor, Ferran Casbas, i a la que era la directora del CEP Inca, María Jacoba Ximelis li ha ofert quedar però com a secretària del centre. Així, una vegada els seus mandats de direcció acabin, no es renovaran. En els tres casos, expliquen les mateixes fonts, la Conselleria nomenarà a dit i sense consensuar els substituts. Aquest fet ja ha provocat la renúncia d'una part dels assessors docents que feien feina amb els càrrecs que es cessaran. La directora del CEP de Calvià, Lorena Valenzuela, serà l'única que, en principi, mantindrà la seva plaça.

A Palma, la nova directora serà Catalina Ribot, que fins ara ocupava una plaça de tècnica a les ordres del cap del Servei de Formació Permanent del Professorat, Rafel Maura, (exdirector general de Formació Professional i Formació Permanent del Professorat cessat el mes de gener). El nou director del CEP Manacor serà Bartomeu Frau. L'ARA Balears ha demanat a la Conselleria quants d'assessors dels CEP han renunciat per aquesta qüestió i quins nomenaments de directors s'han fet o es faran a dit. A l'hora de publicar aquest article, encara no s'havia obtingut resposta.

En canvi, al CEP Menorca i Eivissa, Educació sí que ha fet un concurs per triar els nous directors. A l'espera de la resolució definitiva, el guanyador eivissenc ha estat l'exdirector general de Personal Docent, el popular Salvador Ruiz, a qui la Conselleria d'Educació va recol·locar després de crear-li una plaça d'assessor tècnic a la seva illa al mes de gener, tot just després de cessar-lo de les seves funcions. A Menorca, la nova directora, si no hi ha res de nou, serà Caterina Laura Antonio Florit.

Reunions "tenses i sense cap ni peus"

El director del CEP Palma ja s'ha acomiadat per correu electrònic de les escoles i instituts a les que donava servei i també s'ha dirigit a la Conselleria perquè li expliqui la raó per la qual a Eivissa i Menorca les places de director s'han tret a concurs i als centres de Mallorca, no. Vega va accedir al càrrec fa 12 anys, durant el Govern de José Ramon Bauzá. Ara, és una nova Conselleria del PP qui l'ha tret. "Fan fora els directors sense cap mena d'explicació", diu sobre l'actuació d'Educació.

Les decisions de la Conselleria es varen comunicar el 9 de juliol "en reunions molt tenses, que no tenien ni cap ni peus", segons José Antonio Vega. "Jo feia temps que demanava a Educació què pensava fer amb la plaça, però tiraven pilotes fora i em deien que depenia del director general". Segons exposa, la majoria dels assessors que feien feina amb ell han renunciat. "El CEP Palma ha quedat desert", assegura.

Dos sistemes d'adjudicació

Els tres directors que cessaran estaven nomenats per un any en comissió de serveis i sense disposar de projecte de direcció, a l'espera que es fes un nou concurs que finalment no ha arribat, exposa Catalina Bibiloni, de l'STEI. Considera estrany que es convoqui concurs a Eivissa i Menorca, i no a Mallorca, "quan saben que els directors que hi ha aquí estan sense projecte". "Obre la porta al director general de Personal Docent, Ismael Alonso, a col·locar gent afí".

La diputada del PSIB i exdirectora general del Pacte, Amanda Fernández, assegura que la formació del professorat és un "eix fonamental per millorar la qualitat educativa". Lamenta que la Conselleria actual "va en la direcció contrària". "Al setembre ens trobarem amb els CEP que queden desmantellats, amb directors posats a dit, sense consens i amb els assessors dels centres que dimiteixen perquè no volen fer feina en aquestes condicions", diu.

Canvis al capdavant del CFIRDE

La Conselleria no sols ha aprofitat el mes de juliol per fer canvis al capdavant dels CEP, sinó que també ha resolt el concurs per adjudicar la nova plaça de director del Centre de Formació de Directors (CFIRDE). Antonio Márquez, director de l'IES Quartó de Rei (Eivissa), ha aconseguit la plaça, que ha aconseguit desbancant el fins ara director, Manel Perelló. Aquest darrer havia estat al capdavant del CFIRDE, centre pioner a Espanya, des del moment de la seva creació l'any 2021. De llavors ençà, ha treballat per millorar l'empoderament dels equips directius i professionalitzar les seves funcions i que això repercuteixi a les escoles i instituts. Per altra banda, el CFIRDE ha posat el focus en la millora del lideratge pedagògic, a donar suport als docents que accedeixen als càrrecs directius a través de mentories per part dels equips en actiu i i a oferir formacions als caps d'estudis i als secretaris.

stats