Firó de Sóller

Polèmica perquè 'una pagesa' interromp el directe d'IB3 per denunciar el "mal ús del rebosillo"

La participant al Firó va retreure a una redactora del 'Cinc Dies' que només "traguessin gent mal vestida" per la televisió

Moment en què la integrant del Col·lectiu de Pageses interromp l'entrevista de la periodista del magazín d'IB3 Televisió dels horabaixes.
16/05/2023
3 min

PalmaUna integrant del Col·lectiu de Pageses de Sóller va interrompre dilluns horabaixa una entrevista en directe del magazín Cinc Dies d'IB3 Televisió per advertir la periodista que "agafassin pageses que anassin ben vestides i no les que van mal vestides". Els fets, que s'han difós a través de les xarxes socials, ocorregueren durant els actes del Firó, quan la periodista Estel Simó es disposava a entrevistar un grup d'al·lotes a la plaça la Constitució. Les joves anaven vestides de pagesa, amb mocadors pel cap i fermats darrere el clotell, a la manera que se suposa que els duien els pirates. Aleshores, es pot veure com una altra pagesa, amb el rebosillo cordat davall la barra, estira la redactora pel braç, se l'endú de part i li diu: "Saps què passa? Que al Col·lectiu feim molta de feina perquè la gent vengui [al Firó] ben vestida, i vosaltres sempre treis la gent que va més mal vestida". A aquesta afirmació, la redactora respon, mentre torna a entrar en pantalla: "Perdona, és que estam en directe, però [...] no et preocupis perquè nosaltres aquí, des d'IB3, sempre reivindicam tradicions com el rebosillo".

La periodista en qüestió ha piulat a Twitter sobre la interrupció que va patir mentre feia la seva feina. "Entenc la voluntat del col·lectiu de preservar les tradicions i la vestimenta. Ho considero importantíssim i necessari. Ara bé, no comparteixo les maneres d’ahir i, definitivament, no, no era necessari".

Estel Simó ha rebut el suport d'alguns usuaris de la xarxa, mentre que altres han condemnat la interrupció que la pagesa va protagonitzar. "Els col·lectius fan molt bona feina. Però això no els legitima per decidir qui surt o no a la tele, i molt menys per haver d'alliçonar persones que estan fent la seva feina, i no saps en quin context, ni per què estan entrevistant aquesta gent", diu una usuària. "Confondre la festa popular amb una reserva tribal [és] classisme festiu, [que fa] vomitera", assegura un altre tuitaire.

La presidenta del Col·lectiu de Pageses, Maria de Lluc Far, ha tret ferro a l'incident i ha manifestat que "fa molts d'anys que demanam als mitjans de comunicació que mirin un poc prim a l'hora d'entrevistar participants de la festa, perquè volem transmetre la imatge que les pageses vesteixen segons la manera que recomana el col·lectiu".

La presidenta del Consell de Mallorca va anar al Firó segons els preceptes del Col·lectiu; en canvi, la directora insular d'Esports, Marga Portells, duia el mocador a la manera dels pirates.

"La festa, perquè sigui vistosa, ha de complir una sèrie de requisits pel que fa a tots els participants. Les pageses han de dur el rebosillo cordat davall el coll, gipó o marinera, i espardenyes d'espart cordades amb cordons. És prioritari que a les arengues de la plaça, a l'arribada amb el tramvia, al desambarcament i a l'església, la gent dugui tots els complements que toquen. Són els actes que tenen més difusió a través dels mitjans de comunicació, i sempre seguit ens trobam mitjans de comunicació que treuen testimonis poc representatius de la festa i que no ofereixen la imatge per la qual feim feina durant tot l'any els col·lectius. També és ver que si una persona té molta de calor, que se'l descordi, el rebosillo, i que el dugui damunt de les espatles. Dur-lo, però, passat pel cap com si fossin pirates no té gaire vinculació amb la festa", explica la presidenta del Col·lectiu de Pageses, qui ha avançat que l'entitat farà públic un comunicat per oferir la versió del que va succeir.

stats