Polèmica per la presentació d'un llibre sobre "el fantasma de la teoria queer" a la UIB

La Facultat de Psicologia ha organitzat una conferència entorn de l'assaig 'Nadie nace en un cuerpo equivocado: éxito y miseria de la identidad de género'

Imatge promocional de la conferència d'aquest dijous a la UIB.
06/04/2022
3 min

PalmaPunt 1 de l'article 13 de la Llei 8/2016 LGTBI de les Illes Balears: "Els principis de no discriminació i de respecte a l'orientació sexual, a la identitat de gènere o a l'expressió de gènere són aplicables a l'àmbit universitari". Malgrat que la legislació autonòmica recull aquesta màxima des de fa gairebé vuit anys, la Facultat de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha organitzat per demà dijous 7 d'abril una conferència entorn del llibre Nadie nace en un cuerpo equivocado: éxito y miseria de la identidad de género, dels autors José Errasti i Marino Pérez.

Entitats LGTB i MÉS per Mallorca, juntament amb nombrosos tuitares, s'han fet ressò de la convocatòria i han alertat del seu contingut. En la seva sinopsi, el llibre d'Errasti i Pérez assenyala el següent: "Un fantasma recorre els països més desenvolupats: el generisme queer. Després de les grans conquestes socials de les últimes dècades relatives al respecte i els drets de les persones que no encaixen en els rols sexuals tradicionals, ha aparegut un nou transactivisme [...] No està basat en coneixements de la medicina, la psiquiatria o la psicologia. Tampoc existeix cap filosofia sòlida que permeti afirmar que es pugui néixer en un cos equivocat".

Ben Amics i La Llave del Armario –dues entitats que formen part de la FELGTBI+ (Federació Estatal de Lesbianes, gais, Trans i Bisexuals) de les Balears– han qualificat de "transfòbic" el llibre i han mostrat el seu "rebuig" davant la conferència, presentada per la psicòloga, professora de la UIB i feminista Esperança Bosch. Les entitats asseguren que s'han posat en contacte amb el Rectorat de la universitat, el qual els ha comunicat que "l'activitat s'ajusta a la normativa i no escau valorar la seva possible cancel·lació".

"Volem mostrar la nostra condemna al fet que la universitat pública difongui aquest tipus de valors", assenyalen Ben Amics i la Llave del Armario, les quals han anunciat també una convocatòria sota el lema "Els carrers seran sempre nostres". Les entitats convoquen la ciutadania a participar en una concentració pacífica davant la Casa del Llibre d'Avingudes de Palma, on també es presentarà el llibre demà dijous, a les 18.30 h.

MÉS, al costat de la comunitat LGTBI

En aquest sentit, el portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Miquel Ensenyat, ha manifestat que la seva formació, "com sempre", donarà suport a les entitats LGTBI i ha reiterat el compromís del partit amb la comunitat trans arran de la polèmica. Si bé Ensenyat no ha "qüestionat" la llibertat d'expressió, ha "alertat" que cal un compromís ferm de la ciutadania contra el discurs de l'odi, atès que aquest "destrueix" les persones.

"És la negació de les llibertats individuals i col·lectives. I el que és més greu: és la negació de la dignitat de les persones", ha expressat el portaveu parlamentari, qui ha fet una crida per no ser còmplices d'aquest tipus de posicionaments. A més, ha recordat que les Illes van ser pioneres en aprovar una llei que reconeix i protegeix els drets de les persones transsexuals i transgènere i ha insistit de "fer efectius" dels drets reconeguts. "El marc legal és clar i no podem fer marxa enrere en aquest sentit", ha advertit.

Bosch denuncia els insults i el boicot

Per la seva banda, l'encarregada de presentar l'assaig, Esperança Bosch, defensa que "aquest llibre no es fa des d'una anàlisi feminista, sinó psicològic. Per això va parèixer oportú". La psicòloga afirma que no hi va veure cap problema quan li ho van proposar i que "els dos autors són professors de la universitat d'Oviedo prou acreditats". "Aquest és un llibre que qüestiona la teoria queer", la qual –a títol personal– "no és feminista", segons Bosch.

Sigui com sigui, la professora de la UIB manté que "la universitat està per debatre, per poder posar en comú idees" i que hi ha grups que no han respectat això que l'han insultada a través de les xarxes socials o que intenten boicotejar l'acte. "Crec que hem de repassar totes les aportacions del feminisme radical dels anys 70, que ens va donar eines per entendre el patriarcat a partir de la diferenciació entre gènere i sexe. Això és la meva opinió, basada en molts anys d'investigació", assenyala la feminista.

Preguntada sobre si la UIB podria acollir –en contraposició– un acte sobre la teoria queer, Bosch indica que ja es van aprovar unes jornades trans a la universitat. "Només hem d'anar en contra de la mentida i les falses teories. Així avança el coneixement", conclou. Efectivament, l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB va organitzar les I Jornades Transfeministes els dies 15, 18, 19 i 20 de novembre de 2021, amb la professora de Sociologia Maria Gómez al capdavant.

stats