Sant Sebastià
Societat10/01/2025

El cartell polèmic de la sobrassada de Sant Sebastià

Unides Podem, organitzador de la festa, assegura que la polèmica per la imatge de Lluïsa Febrer és una mostra més de "censura"

PalmaEl cartell que Lluïsa Febrer ha creat per a Unides Podem amb motiu de la revetla de Sant Sebastià que el partit morat ha organitzat a la plaça de Santa Eulàlia de Palma ha aixecat polseguera. Són molts els usuaris que han criticat la part eròtica del cartell en què una sobrassada representa el penis i surten cossos despullats i amb una actitud eròtica i sexual. Tot i que és cert que la majoria d'aquestes crítiques venen del sector de l'extrema dreta, el col·lectiu LGTBI també ha lamentat que sempre se'ls associï amb la promiscuïtat.

Cargando
No hay anuncios

L'autora del cartell ha assegurat a l'ARA Balears que "no esperava" tota la polèmica que ha generat la publicació del cartell, però que no és més que una nova mostra de la "censura i pèrdua de drets que pateix el col·lectiu cada vegada que governa la dreta". Febrer ha explicat que en cap moment "no cercava crear polèmica, sinó que per a ella és un cartell divertit". L'autora ha intentat reflectir la diversitat que hi ha actualment en la societat balear i que "molts no volen veure".

Pel que fa a les crítiques del col·lectiu, Febrer ha explicat que és conscient que la majoria les publicacions i obres que envolten el col·lectiu són "molt potents", però ha assegurat que és l'única manera de donar "veu i presència a una part de la societat que molts intenten silenciar i invisibilitzar". L'autora ha volgut deixar clar també que ha tingut llibertat absoluta per dissenyar el cartell i que la sobrassada és un element per caracteritzar l'obra i fer-la més pròpia de les festes de Sant Sebastià, on un dels elements clau són les torrades.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la regidora d'Unides Podem a l'Ajuntament de Palma Lucía Muñoz ha llevat importància a les crítiques de l'extrema dreta i ha assegurat que no són més que un nou exemple de "censura" i que la intenció del partit és "reivindicar un Sant Sebastià divers" i remarcar que tots els col·lectius tenen "dret a existir i no s'han d'amargar". En aquest sentit, ha explicat que la figura de sant Sebastià sempre ha estat lligada al col·lectiu LGTBI, ja que "va ser martiritzat per no amagar el que era". A més, ha recordat que durant tota la història la figura del sant ha estat lligada a un mite eròtic tant per a homes com per a dones i que fins i tot s'han retirat alguns retaules "pels elements sexuals que contenien".

La normalitat del puritanisme

Amb tot, la política del partit morat ha reivindicat que aquest cartell és una eina més per lluitar per una societat on ningú "hagi de ser normal". "La normalitat està lligada al puritanisme; l'obra de Lluïsa Febrer és molt més que un cartell, convida a una reflexió social i política", ha sentenciat Muñoz.

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, l'exconseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca Ivan Sevillano ha fet una publicació a les xarxes socials en què critica la polèmica que ha generat el cartell. "Resulta que hi ha un bon grup de ploramiques ofesos pel cartell de la festa". A més, demana, irònicament, que no el comparteixin, "no sigui cosa que la gent s'enfadi...".

Aquest cartell s'ha creat per publicitar la festa 'Santa Punxada' que Unides Podem ha organitzat per al pròxim diumenge 19 de gener a la plaça de Santa Eulàlia. Amb el lema Sant SebastiàQ+ ofereixen un cartell d'artistes locals com Xisk, Papa Topo, DJ Set i molts altres, que posaran el toc musical a la festa reivindicativa.

Cargando
No hay anuncios

L'any passat Vox ja va atacar el cartell que Lluïsa Febrer va fer durant les festes de Sant Antoni amb motiu del fogueró de l'Assemblea Antipatriarcal. En aquell cas, l'obra de Febrer feia befa de l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística impulsada per Vox. Concretament, a la il·lustració en qüestió, l'artista associava l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística al nazisme, mitjançant figures que duen a terme la salutació feixista, acolorides amb la bandera d'Espanya i amb una esvàstica al pit.