La Policia d'Andratx descobreix que els apartaments il·legals de Cala Llamp es lloguen a turistes
Dos agents acudiren a l'edifici sentenciat pels tribunals seguint les instruccions del jutjat
PalmaQuè espera trobar la Policia Local d'Andratx quan acudeix a uns apartaments il·legals amb una ordre de demolició? Doncs allò que no confiaven que hi trobarien: als apartaments de Cala Llamp s'hi fa lloguer vacacional i turístic. Almenys a part dels 12 apartaments que es varen aixecar de manera irregular i que tenen una sentència ferma de demolició, a aquells apartaments que varen formar part del cas Andratx, s'hi fa lloguer turístic.
Era dia 4 de març quan dos agents de la Policia Local d'Andratx, seguint instruccions del jutjat del contenciós administratiu número dos de Palma, i en ple procediment final d'una demolició que s'està eternitzant, anaren al carrer de la Tonyina, on es trobaren els apartaments. Segons figura a l'informe al qual ha tingut accés l'ARA Balears, tot d'una observaren "tres cotxes amb matrícula estrangera aparcats i plantes (vives) a les terrasses", cosa que els va fer pensar que algunes de les propietats estaven habitades. Tocaren a les portes, però ningú no va contestar, i decidiren partir.
Hores més tard hi tornaren i ja hi observaren "llum a la planta baixa i una televisió encesa". Els va obrir una senyora, una ciutadana alemanya que els va explicar que no és resident a les Illes, però hi passa llargues temporades. En tot cas, allò que va explicar als agents és que durant els mesos de temporada, els apartaments "solen estar ocupats per turistes". I fins i tot va ser capaç d'identificar l'empresa que està comercialitzant aquesta activitat, que és una immobiliària d'Andratx.
Cal recordar que els 12 apartaments de Cala Llamp varen rebre la confirmació definitiva de la seva il·legalitat l'any 2017, tot i que la primera sentència del cas es va dictar fa prop de 15 anys, el 2009. La denúncia inicial es va produir en el marc del cas Andratx, una investigació de la justícia que va demostrar una trama corrupta al terme municipal amb el batle Eugenio Hidalgo al capdavant, qui va ser condemnat. Precisament, els apartaments de Cala Llamp els va autoritzar Hidalgo a una societat, Marmacen, d'un exsoci seu. A partir d'aquesta irregularitat la fiscalia Anticorrupció i el GOB estiraren el fil fins a descobrir que s'havien atorgat uns drets edificatoris a una parcel·la no urbanitzable. Mentre Hidalgo responia penalment de totes les seves malifetes urbanístiques, els ecologistes tramitaren la corresponent denúncia contenciosa administrativa fins que aconseguiren la nul·litat de la llicència.
Tot tipus d'estratègies dilatòries
Tot i els intents municipals d'evitar els efectes de les resolucions judicials, fins i tot instant requalificacions, a poc a poc els tribunals han posat ordre. Entre els mals col·laterals d'aquesta operació hi figura el finançament, que va anar a càrrec de Sa Nostra, qui va traspassar els drets sobre el crèdit hipotecari a les respectives entitats que han anat absorbint el seu negoci. Més de 6 milions d'euros hi va enterrar l'excaixa d'estalvis, que ara, una vegada s'enderroquin les propietats, quedarà per veure com es reclamen als titulars dels apartaments.
Mentrestant, tots aquests anys, tot i la declaració de nul·litat i l'inici de les actuacions per enderrocar els 12 apartaments i restablir la legalitat, s'hi ha anat practicant tota casta d'arrendaments i fins i tot lloguer turístic, com han confirmat els agents de la Policia Local d'Andratx. En principi, als habitatges no hi figura cap placa identificativa d'una activitat turística. La normativa, evidentment, no preveu que a un edifici il·legal s'hi pugui fer lloguer vacacional ni turístic, ni tampoc de temporada.