Els Bombers, al punt de mira per un cas de corrupció
Arresten dos comandaments i un ex alt càrrec del Govern per contractes irregulars d’avions antiincendis
BarcelonaLa Policia Nacional va arrestar ahir 21 persones a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura i Madrid en una operació en què s’investiguen irregularitats en els contractes d’avions i helicòpters per apagar incendis. Entre els arrestats a Catalunya hi ha dos comandaments dels Bombers, un ex alt càrrec de la Generalitat de Catalunya, un responsable de l’empresa TAF Helicòpters i, segons la Cadena SER, un altre empresari. La Policia Nacional va escorcollar la seu central dels Bombers, a Bellaterra, i la seu de la Regió Metropolitana Sud, a Sant Boi, a part de 18 immobles més sumant-hi totes les comunitats implicades.
L’escorcoll a la seu central de Bombers de la Generalitat, a Bellaterra, va començar ahir a les 7.30 h del matí. La funció principal de la seu és precisament la contractació i la coordinació dels mitjans aeris. Un grup d’agents de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), enviats des de Madrid, hi van anar vestits de paisà amb cotxes camuflats sense distintius policials i això va fer que tot plegat no transcendís fins al migdia. Van dirigir-se directament al despatx d’un exresponsable dels mitjans aeris del cos, Manel Bosch, actual cap de la sala central dels Bombers, a qui es van endur detingut. Bosch era cap de la divisió d’operacions l’estiu del 2009, quan hi va haver l’incendi d’Horta de Sant Joan en què van morir cinc bombers. De la seu de Sant Boi també se’n van endur, hores més tard, el cap de guàrdia de la Regió Metropolitana Sud, el subinspector Ramon Dinarés.
El cas el porta un jutjat d’instrucció de Sagunt, al País Valencià, que investiga els delictes d’organització criminal, alteració del preu en concurs públic, falsedat en documents mercantils i públics, prevaricació, suborn, malversació, i negociacions fraudulentes amb funcionaris públics. Es va obrir arran d’una denúncia de l’exgerent d’Avialsa T-35, una empresa proveïdora d’avions antiincendis que només l’any passat va tancar contractes per valor de 3,5 milions d’euros amb el govern valencià. L’exgerent va delatar irregularitats en l’adjudicació i la gestió dels contractes de la conselleria de Governació valenciana, quan la dirigia Serafín Castellano, que entre el 2008 i el 2010 van sumar més de 33 milions d’euros.
Segons fonts de la investigació, l’empresa va regalar a Castellano un rifle de caça i li pagava les despeses de les caceres a les quals assistia amb el propietari d’Avialsa, Vicente Huertas. La Policia Nacional va arrestar Castellano el 29 de maig -els agents se’l van endur emmanillat-, tot i que llavors ja no era el conseller de Governació sinó el delegat del govern espanyol al País Valencià. L’endemà el van destituir.
Els detinguts
La trama d’Avialsa es va escampar i els fiscals valencians van dur la investigació a altres empreses del sector i a més comunitats. Segons ha pogut saber l’ARA, entre els arrestats d’ahir a Catalunya també hi ha un responsable de TAF Helicòpters. Tal com consta al Diari Oficial de la Generalitat aquesta empresa va tancar, només l’any passat, contractes per valor de 8,8 milions d’euros amb Interior. A aquests tres arrestats caldria sumar-hi l’excap del Servei de Contractació i Patrimoni d’Interior, Xavier Palmés, i un altre empresari. A més a més, en l’operació d’ahir també es va detenir un altre ex alt càrrec del govern valencià, segons el diari Levante, l’exdirector general d’Interior Pedro Hidalgo.
En declaracions a l’ACN, l’empresa Avialsa va defensar ahir que no hi ha “cap escletxa d’il·legalitat” en les adjudicacions a la Generalitat i que s’han fet les auditories corresponents. També va recordar que fa més de 30 anys que l’empresa treballa amb el govern català. Per la seva banda, fonts del departament d’Interior van assegurar que estan “absolutament disposats a col·laborar amb la justícia en el que calgui”.
Un informe de la Sindicatura de Comptes del mes de juny, que va fiscalitzar una mostra dels contractes del departament d’Interior de l’any 2013, va detectar que no hi havia les invitacions que s’han de fer a les empreses que s’havien convidat a competir per un contracte negociat de mitjans aeris per a l’extinció d’incendis per un valor total de cinc milions d’euros. També destacava la consegüent falta de respostes de les empreses convidades, excepte les que van rebre l’adjudicació. En aquesta mena de contractes s’han de convidar diferents empreses perquè competeixin i, així, l’administració pugui triar la que li ofereixi unes millors condicions. El Govern va respondre que les invitacions no constaven per “una errada amb les impressions del correu electrònic, ja que es van enviar amb còpia oculta” però que sí que hi havia dues respostes d’empreses que no havien guanyat el contracte.
Empreses implicades
Avialsa T-35 , amb seu a Sagunt, es va fundar l’any 1965 i primer es dedicava al manteniment de flotes d’avions, entre els quals n’hi havia per lluitar contra incendis forestals. L’any 1994, però, va adquirir diversos aparells per fer tasques de vigilància i extinció d’incendis forestals i per a operacions de salvament per al ministeri de Medi Ambient, els governs català i valencià, la Xunta de Galícia i el govern de la Rioja, entre altres administracions. Ara compta amb la flota d’avions d’extinció d’incendis més importat de l’Estat i té presència en països com Portugal, el Marroc i el Senegal.
L’empresa catalana TAF Helicòpters, amb seu a Sabadell, es va fundar el 1959 i és la companyia més antiga del sector a l’Estat. Té una flota de catorze aparells que amplia als 25 durant la campanya d’estiu i proveeix empreses com el RACC. El febrer passat el grup inversor Malpica 100, vinculat a Emilio Fernández Fernández, en va comprar la majoria del capital per 26 milions d’euros.