La Policia Nacional requisa els mòbils de dos periodistes per investigar filtracions del cas Cursach
Els agents s'han personat aquest dimarts a migdia a les redaccions del 'Diario de Mallorca' i d'Europa Press. De l'agència també se n'han endut documentació i dos ordinadors
PalmaAgents de la policia espanyola han requisat aquest dimarts els telèfons mòbils de dos periodistes d'Europa Press i del 'Diario de Mallorca' per ordre del jutjat d'instrucció número 12, que investiga el cas Cursach. A les 16.00 h d'aquest dimarts els policies han anat a la redacció del 'Diario de Mallorca' perquè volien endur-se documentació del periodista de tribunals Kiko Mestre, que havia accedit a una peça secreta del sumari sobre el cas que afecta el principal empresari de l'oci de les Balears, Bartolomé Cursach, i que esquitxa polítics i fins i tot la Policia Local de Palma. Els agents han hagut d'abandonar la redacció després que el periodista es negàs a entregar cap informació relacionada amb aquest cas i amb les seves fonts.
Al matí els policies ja havien citat Mestre i, davant d'una secretària judicial, li han fet lliurar el seu telèfon mòbil personal, no el de feina. "No he tingut accés a les diligències i no sé exactament què cerquen al meu telèfon", ha explicat el periodista en aquest vídeo, tot i que sí que sap que investiguen una filtració d'informació d'una peça sota secret de sumari. "En aquests moments la policia té el meu mòbil, on hi ha tota la meva informació personal i professional, i m'ha deixat sense una eina important per a la meva feina habitual".
Mestre mateix afegeix que, a la tarda, quan els agents han anat a la redacció del diari a reclamar tota la seva documentació sobre el cas, els ha rebut la directora del diari, Maria Ferrer, amb l'advocat de l'empresa, i els agents han decidit marxar per cercar una ordre judicial. L'informador considera aquest fet "un atac" a l'ofici de periodista en general. El 'Diario de Mallorca' ha expressat el seu malestar per aquesta operació i ha manifestat "el seu rebuig cap a aquestes accions judicials", que el diari considera que "vulneren els drets fonamentals d'informació i de secret professional, protegits per la Constitució".
La Fiscalia Anticorrupció de Mallorca "ha informat favorablement" a la diligència que havia reclamat la policia, que ha dictat el jutge, i que ha dut a la requisa dels dos mòbils, segons han confirmat fonts de la Fiscalia General de l'Estat. Segons la Fiscalia s'ha obert una peça secreta per investigar delictes de descobriment i revelació de secrets en què no s'investiga cap periodista, però sí qui els hauria passat la informació. Això pretenen descobrir-ho analitzant les comunicacions que hagin pogut tenir per telèfon amb les seves fonts. Aquesta actuació judicial gairebé no té precedents, sobretot si es té en compte que es publiquen habitualment informacions sobre casos sota secret de sumari en nombrosos mitjans de comunicació de l'Estat.
Aquest matí tres agents i una secretària judicial ja havien anat a la redacció de l'agència Europa Press, on han lliurat una ordre d'escorcoll i han sol·licitat a una periodista que entregàs tota la documentació de què disposava relacionada amb el cas Cursach. La redactora s'ha acollit al seu dret professional de no delatar les seves fonts d'informació, però els agents de la policia espanyola li han impedit que contactàs amb els serveis jurídics de l'empresa. Després li han requisat el mòbil i s'han enduit dos ordinadors de l'agència i altres documents.
Europa Press havia publicat notícies com aquesta en què explicava que un informe del grup de blanqueig de doblers de la Policia Nacional acusava el Grup Cursach d'haver defraudat a Hisenda 51 milions d'euros i a la Seguretat Social 14,7 milions més. L'agència de notícies ha expressat per Twitter el seu compromís amb "la llibertat periodística" i "la protecció de les fonts" i ha lamentat "aquest atac al dret a la informació".
Cas Cursach
El Cas Cursach és una de les causes de corrupció més complexes que s'estan investigant en aquesta darrers anys a les Illes Balears, tant per la seva implicació política com policial. Al principal empresari d'oci nocturn mallorquí, Bartolomé Cursach, li han atribuït més de 16 delictes, entre els que hi ha delictes d'extorsió, amenaces, formar part d'una organització criminal, blanqueig, tràfic d'influències, homicidi,...
Durant anys Cursach havia comptat amb la protecció de policies, càrrecs polítics i funcionaris que van afavorir els seus negocis d'oci nocturn, però el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán van començar a investigar la presumpta existència d'una trama de corrupció a la Policia Local de Palma i de Calvià. Fins ara s'han imputat més d'un centenar de persones, on destaquen antics càrrecs policials.
Reaccions
Des del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) han exigit que es garanteixi el drets dels periodistes a no revelar les seves fonts ja que "és un pilar bàsic de la llibertat de premsa". El sindicat ha donat suport als companys als quals han requisat el mòbil i altres documents i han demanat que no es criminalitzi els periodistes per fer la seva feina.
Per la seva part el Grup de Periodistes Ramon Barnils també Que la policia entri a dues redaccions, confisqui telèfons mòbils de periodistes del @diariomallorca i @epbaleares, i s'endugui documentació i dos ordinadors d'@epbaleares és un atac intolerable al dret a la informació
La presidenta del Govern, Francina Armengol, també ha reaccionat a l'actuació policial a través del seu Twitter i ha remarcat que "la llibertat d'expressió és un dels pilars de la nostra societat" i ha donat suport als professionals dels dos mitjans de comunicació.
També s'ha pronunciat el portaveu de Més per Mallorca, Josep Ferrà, que s'ha solidaritzat amb els periodistes que han vist vulnerats els seus drets professionals, "pilars bàsics d'una democràcia".