CREIX LA DELINQÜÈNCIA

Les queixes dels policies: plantilles curtes i envellides i un equipament escàs

Les Balears, sobretot Eivissa i Menorca, solen ser la darrera destinació que trien els nous agents dels cossos de seguretat estatals

La policia es queixa de plantilles curtes i envellides i un equipament escàs
Carles Tudurí Borràs
11/10/2019
3 min

PalmaLa manca de recursos humans i materials per fer la feina és la principal queixa dels tres cossos de seguretat que operen a les Illes: la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local. Els seus representants no volen lligar l’augment de la criminalitat a l’escassa dotació policial de les Illes, però sí que consideren que l’efecte dissuasiu que produeix la presència policial al carrer per als delinqüents es perd si hi ha poc personal per patrullar a les zones conflictives.

Zoido Muñoz, secretari general a les Balears de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils, destaca que les plantilles de policies a les Balears continuen sota mínims perquè després de les retallades fetes durant els anys de la crisi no s’han recuperat els llocs de feina perduts. Tot i que és una situació que es produeix a escala estatal, reconeix que a l’Arxipèlag es viu amb més intensitat perquè són molts els agents que no volen triar les Illes com a destinació o que demanen el trasllat poc temps després de començar a fer feina a la Comunitat.

“Tenim un agreujant important, que és el nivell de vida. Hi ha agents que venen a treballar aquí però han de tornar a la Península per aquest tema. És sabut per tothom que el preu de l’habitatge, sobretot a Eivissa, està disparat, fet que provoca que els agents, que tenim el mateix sou a tot l’Estat, no puguem accedir a un habitatge en condicions tot i la col·laboració d’algunes institucions com el Consell d’Eivissa”.

Aquesta entitat demana una nova llei que reguli els cossos de seguretat de l’Estat, ja que l’actual és del 1986, i que permeti tenir una estructura policial del segle XXI. “En alguns casos el que tenim és simplement una façana amb una bandera, perquè darrere no hi ha una dotació de recursos humans suficients per fer front al servei que hem d’oferir al ciutadà”, afegeix Muñoz.

En relació amb els reforços que arriben a l’estiu, els sindicats i les associacions policials consideren que no són suficients per a la intensa activitat que hi ha a les Balears en l’àmbit turístic. Un dels problemes és que els agents arribats per un període tan curt tarden un temps a conèixer la zona on operen i això afecta l’efectivitat del servei.

Les illes de Menorca i Eivissa són les darreres destinacions que trien els agents de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, per la qual cosa les plantilles d’aquests cossos tenen prop d’un 20% de les seves places sense cobrir. Els representants sindicals també creuen que es podrien posar en marxa millores, com ara bases de dades conjuntes, o evitar problemes de jurisdicció entre els cossos que operen en una mateixa àrea, encara que consideren que la coordinació entre els distints cossos tampoc no és un problema greu.

Els treballadors dels dos cossos de policia espanyola destaquen, a més, la discriminació que suposa per als agents destinats a les Illes rebre un complement que, en el cas d’un guàrdia civil, ronda els 68 euros a Mallorca i els 80 a Eivissa, mentre que a Tenerife la quantia és de 120 euros i a Fuerteventura o El Hierro se situa en 350.

Policia Local

Des de la Policia Local la situació es veu de manera similar. Emilio Oyarzábal, secretari general a les Balears del Sindicat Professional de Policies Municipals, destaca, sobretot, la manca de personal i els pocs recursos materials de què disposa aquest cos de seguretat, “que fins i tot ha provocat que alguns pobles de les Balears hagin quedat temporalment sense agents”.

Segons Oyarzábal, les plantilles també estan envellides perquè no s’hi ha anat substituint el personal que es jubilava. Només a Palma, consideren que falten prop de 200 policies locals. A més, es queixen que hi ha pocs cotxes per patrullar i que els sistemes de comunicació entre agents no funcionen de manera efectiva, fet que repercuteix en el servei que s’ofereix al ciutadà. Quan més es veu afectat, segons s’explica des del sindicat, és durant l’estiu, ja que les zones turístiques necessiten una atenció que deixa sense efectius altres zones que també són importants.

“La policia de Palma, durant la temporada alta, ha d’atendre la Platja de Palma, Cala Major i el centre històric, amb la qual cosa la resta de les zones de la ciutat queden gairebé sense cobertura”, explica. El mateix passa amb àrees turístiques com Alcúdia, Palmanova-Magaluf i Cala Millor, que pel seu gran volum d’activitat requereixen molta atenció de la Policia Local, que té uns efectius molt limitats.

stats