SOCIETAT

Les policies no eviten que continuï augmentant la delinqüència

Els delictes registrats a les Balears del gener al setembre del 2019 s’han incrementat un 6,8% respecte del mateix període del 2018

Les policies no eviten que continuï augmentant la delinqüència
Alba Tarragó
06/12/2019
3 min

PalmaLa delinqüència continua augmentant a les Balears aquest 2019 i les policies no han aconseguit aturar-ne el ritme. Els delictes registrats a la Comunitat Autònoma augmentaren un 6,8% del gener al setembre del 2019 respecte del mateix període del 2018. L’increment va ser especialment notable els primers sis mesos de l’any: les infraccions penals varen créixer un 11,3% en comparació amb els mesos de gener a juny del 2018. Però la Delegació del govern a les Illes insisteix que els cossos i forces de l’Estat estan fent “molt bona feina”.

Cal tenir en compte que la variació de delictes entre els nou primers mesos del 2017 i del 2018 va ser molt diferent, atès que les infraccions penals varen descendir un 0,1%. En xifres absolutes, i del gener al desembre, el 2018 n’hi va haver 787 casos més que l’any anterior. Però enguany -amb dades fins a setembre- ja s’han registrat 3.842 crims més que el mateix període del 2018.

Malgrat això, la Delegació del govern a les Illes Balears -en la nota de premsa sobre el balanç del tercer trimestre- ha volgut centrar l’atenció en el descens de nou dècimes de la taxa de criminalitat respecte del trimestre anterior: de 68,4 infraccions penals per cada 1.000 habitants a 67,5. Ara bé, la raó que donen d’aquesta reducció no és una altra que un canvi en el cens emprat. Si bé la taxa del gener al juny es va fer a partir del cens del 2018 -amb menys persones, segons la Delegació-, per a la del tercer trimestre s’ha utilitzat el del 2019. El resultat ha estat de menys de delictes per cada 1.000 habitants.

Sobre si el govern espanyol pretén prendre mesures davant la crescuda de la criminalitat, fonts internes de la Delegació a les Balears defensen que “el creixement és generalitzat a tot l’Estat” i es deu a “l’increment dels ciberdelictes i dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual”. En aquest sentit, afegeixen que “la taxa ha davallat” respecte del trimestre anterior i que els cossos i forces de seguretat “estan fent molt bona feina”. Per la seva banda, la Policia Nacional no ha volgut fer declaracions a l’ARA Balears perquè ha estat la Delegació del govern qui ha emès la nota, i no aquest cos.

Canvi de model turístic

El que és cert és que les zones més turístiques de Mallorca han reforçat la presència policial i han reduït els delictes. En el cas de Magaluf, a Calvià, “la Guàrdia Civil ha constatat que han davallat un 10,3%, sobretot d’ençà de l’obertura de l’oficina del Servei d’Atenció al Turista Estranger (SATE)”, assegura la Delegació del govern. A més, a la zona els robatoris amb violència han davallat un 66,7% i els furts, un 7,7%.

La regidora de Cohesió Social, Igualtat, Policia Local i Comunicació de Calvià, Nati Francés, valora aquestes dades com “una bona notícia” i diu que demostren que “el canvi de model està funcionant”. L’edil apunta que “el turisme jove ha davallat 11 punts, fins a arribar al 18%, i el familiar ha crescut”.

“A banda del SATE, vàrem incrementar la presèncial policial, una eina fonamental”, assenyala Francés. La regidora també subratlla la creació de la Comissió d’Activitats de l’Ajuntament, que permet donar “més seguretat i coherència” a la Policia Local. Quant a l’augment dels delictes contra la llibertat sexual, que només a Calvià s’ha duplicat del juny al setembre, Francés dubta si es deu a “un vertader augment o al fet que es denuncia més”. Encara que les dades siguin alarmants, manté que l’acompanyament que ara es fa a les víctimes ajuda a denunciar i que les turistes que tornen al seu país sense fer-ho són de cada vegada menys.

stats