MEDI AMBIENT
Societat29/03/2019

Pollença amplia a 148 la xarxa de camins públics

Les coalicions d’esquerra donen suport a la inclusió en el catàleg municipal de 16 vials nous

M. Barceló
i M. Barceló

PollençaPollença veurà ampliada la seva xarxa senderista i el nombre de camins públics passarà de 132 a 148. L’Ajuntament va aprovar aquest divendres la inclusió en el catàleg municipal de setze vials que fa anys que són reclamats com a públics per part de diversos col·lectius. Junts Avançam (6) i Alternativa per Pollença (2) van donar suport a l’ampliació de la xarxa, mentre que la resta del Consistori s’hi va abstenir: Tots per Pollença (6), PP (1), UMP (1) i un regidor no adscrit.

L’acord presentat en la darrera sessió plenària recull la proposta del ple del 29 de juliol de 2015, mitjançant la qual es donava llum verda al reinici de l’expedient d’investigació de béns sobre la titularitat de setze camins. L’expedient inicial havia quedat paralitzat el juny de 2008 per la controvèrsia en els títols de domini i des de llavors no s’havia treballat a fons en la recuperació.

Cargando
No hay anuncios

Els camins que des d’ara passen al catàleg municipal són: el camí Llarg, de Pedruixella, el de can Cama-roja/de la Punta, el de Síller a Cala Sant Vicenç, el camí Vell de Lluc, el del Rafalet/de can Barca, el de can Picassa, el de Can Tirana, el camí a Son Brull, el del Moll d’en Patronet, el de ca n’Alordes, el camí Vell de Bóquer, el de Cal Peso, el de Can Botana, el camí Vell de Lluc pel coll d’en Patró i el camí Vell d’Albercutx a Formentor.

Durant la tramitació de l’expedient sobre la titularitat d’aquests 16 vials rurals s’han presentat un total de 22 al·legacions per part dels que es consideren propietaris dels camins ara incorporats al catàleg.

Cargando
No hay anuncios

“L’Ajuntament ha atès una demanda de la plataforma Procamins públics”, explica el regidor d’Urbanisme, Bartomeu Cifre Bennàssar, qui recorda que s’ha fet la tramitació seguint les pautes legislatives que afecten aquesta mena de procediments, “que són molt complicats jurídicament”. De fet, des que es va recuperar l’expedient sobre la titularitat dels camins, hi ha hagut dues exposicions públiques per a la presentació d’al·legacions. Ara n’hi haurà una de tercera, just després que el Consistori hagi aprovat l’ampliació del catàleg, segons Cifre.

L’aprovació de la incorporació de 16 camins nous al catàleg, i consegüentment a l’inventari de béns de la corporació, es fa al marge dels procediments i litigis oberts per alguns propietaris després de veure desestimades les seves al·legacions.

Cargando
No hay anuncios

El camí de Síller, que uneix Pollença amb Cala Sant Vicenç; el camí Vell de Lluc pel coll d’en Patró (tancat al coll) i el camí Vell de Bóquer (barrat a una finca) són dels vials rurals més importants del paquet de camins que es reclamava com a públic. Quant al camí Vell de Bóquer, que té obstaculitzat el pas a un finca, l’Ajuntament té previst obrir un expedient de recuperació d’ofici si la propietat no l’obre al pas.

“La nostra intenció és donar seguretat d’ús públic als que hi transiten i també als propietaris perquè puguin delimitar les finques confrontants”, explica el regidor d’Urbanisme. De tots els camins ara considerats com a públics per l’Ajuntament, el de Síller a Cala Sant Vicenç és el més turístic, “però amb una senyalització deficient”.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara no s’ha dissenyat un mapa de camins públics, emperò hi ha rutes senderistes que es venen amb vista als turistes i que aviat podrien incloure alguns dels tiranys ara incorporats al catàleg.

Camí de Ternelles

Mentre l’Ajuntament ha avançat en la recuperació de camins públics, el gran escull continua sent el camí de Ternelles, font d’una forta polèmica els darrers anys, però que presenta “una història i recorregut judicial diferent”, explica Cifre.

Cargando
No hay anuncios

Des de finals de 2018, només s’hi permet l’accés a persones acompanyades per un guia de dimecres a diumenge entre les 9 i les 15 hores, prèvia reserva a través d’una pàgina web (visitaguiadadeternelles.com), amb un màxim de 20 persones per dia i un mínim de quatre per visita. L’excursió a través del camí està gestionada per la Fundació Vida Silvestre Mediterrània.