A partir de l’agost de 1937 començaren a arribar a l’aeròdrom militar del Port de Pollença soldats alemanys de la Legió Còndor, la coneguda Aufklärung Seas (AS/88). Aquesta esquadra formava part de l’ajuda aèria, que, en plena Guerra Civil, dispensà Hitler al general Franco. El 26 d’abril, quatre mesos abans d’instal·lar-se a Mallorca, ja havia bombardejat i metrallat brutalment la població civil a Gernika (Biscaia) –hi moriren més de 2.000 persones.
En lloc de Palma, la Legió Còndor va ser enviada a Pollença perquè la seva badia era d’una gran importància estratègica –escurçava la ruta cap a la costa oriental espanyola, blanc dels seus bombardejos. A més, al Port ja hi havia la unitat espanyola d’hidroavions, comandada per Ramón Franco, el germà petit del futur dictador –morí el 28 d’octubre de 1938, a 42 anys, en estavellar-se el seu avió prop de Formentor poc després d’enlairar-se. Per protegir aquell aeròdrom militar s’instal·larien bases antiaèries costaneres a la Fortalesa i a la talaia de Formentor.
Al Port de Pollença també hi operarien pilots italians de l’Aviazione Legionaria delle Baleari, tot i que tingueren la base a Alcúdia. Un dels principals objectius d’ambdues esquadres estrangeres fou Tarragona, que es convertí en un camp de proves amb vista a la Segona Guerra Mundial. Patí el primer bombardeig el 17 de juny de 1937 i, fins al gener de 1939, en vindrien 143 més amb un balanç de 230 víctimes mortals.
Els dies 16, 17 i 18 de març de 1938 l’Aviazione Legionaria delle Baleari efectuaria un dels bombardejos més devastadors de la Guerra Civil després dels de Gernika, perpetrats gairebé un any abans per la Legió Còndor. Fou sobre Barcelona. Benito Mussolini havia ordenat castigar la ciutat sense pietat. Hi hagué prop de 900 morts, més de 1.500 ferits i centenars de cases destruïdes.
La Legió Còndor del Port de Pollença estava formada per 15 avions i prop de 110 soldats, que s’allotjaren en hotels de la zona que havien estat requisats pel règim militar, entre els quals hi havia el Mar i Cel i l’Illa d’Or. Tretze aviadors moriren en accidents aeris o víctimes de l’aviació enemiga. En record seu, el setembre de 1938 es col·locà una roca a l’aeròdrom del Port de Pollença amb la inscripció “Cayeron por la libertad de España en la batalla contra los bolcheviques”. Seria retirada el 2010 a petició d’Alternativa per Pollença. El 2001 ja s’havia retirat del Port el monument a les dues primeres víctimes colpistes del juliol de 1936.
Com a mostra d’agraïment a la Legió Còndor, el franquisme batià una part de les Avingudes de Palma (des de la Rambla fins a General Riera) com a avinguda d’Alemanya. El mateix reconeixement tindrien les altres dues dictadures que l’ajudaren: la d’Oliveira Salazar a Portugal i la de Mussolini a Itàlia. Se’ls dedicà, respectivament, l’avinguda de Portugal (des de la plaça del Fortí fins a la Rambla) i l’avinguda de Roma (l’inici de la Rambla). Els noms d’aquests tres carrers encara es mantenen.