La contradicció del PP sobre el polvorí d'Inca i els menors migrants
El Consell de Mallorca cerca una nova ubicació per habilitar-hi un centre d'acollida
PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha comunicat a la delegació del govern espanyol que renuncia a fer servir el polvorí de Santa Magdalena (Inca) com a centre d'acollida de menors migrants perquè no se'n pot garantir la seguretat en aquesta ubicació, segons ha explicat el president de l'IMAS, Guillermo Sánchez. Malgrat que es tractava d'una infraestructura adequada per acollir nins i adolescents migrants, l'exposició mediàtica de la seva ubicació, a més de la pressió social en contra, impossibiliten la protecció, la tranquil·litat, la intimitat i la seguretat a les quals "tenen dret els menors", ha dit Sánchez, qui ha carregat contra el PSOE per "exposar la ubicació d'aquest recurs quan només era una proposta". A més, el president de l'IMAS ha assentit quan se li ha demanat si la reacció de veïns d'Inca en contra del centre es pot considerar racista.
En canvi, el PP d'Inca, en contradicció amb el relat del Consell, ha fet pública la seva satisfacció perquè la institució insular hagi desistit d'acollir menors migrants al municipi i ha remarcat que la seva formació ha estat "al costat dels veïns del municipi". També treu pit per "entendre les inquietuds" dels veïns davant la possibilitat que hi hagués un centre de nins i adolescents migrants a Inca, inquietuds que se centraven a rebutjar aquesta possibilitat i assenyalar que el centre seria un focus de criminalitat. De fet, a una nota que es va repartir per les cases del municipi, alguns veïns alertaven que hi arribarien 300 menors en cas que es fes el centre i es feia una crida a ajudar perquè aquesta iniciativa no culminàs. "Gràcies per intentar mantenir el nostre veïnatge segur", acabava la nota, on també s'aportaven telèfons de contacte per organitzar un grup. "El benestar del municipi i la defensa dels interessos dels veïns és prioritari", ha assenyalat el president del PP d'Inca, Pedro Mas.
A la recerca d'alternatives
El president de l'IMAS ha remarcat que la institució insular cerca alternatives per ubicar els menors "des de fa més d'un any". "Mai no hem deixat de cercar", ha assenyalat, a més d'assegurar que es tracta d'una recerca complicada per l'emergència habitacional.
Sánchez ha reiterat la petició de l'IMAS al govern espanyol perquè atengui aquesta crisi migratòria, que involucra menors i que "no pot recaure només damunt de les administracions locals". També ha reclamat que "es reforcin les polítiques migratòries" davant d'una tragèdia que "costa milers de vides".
L'IMAS va acollir el 2024 367 menors migrants, el doble que el 2023 quan se'n va fer càrrec de 180. Sánchez ha explicat que, a hores d'ara, hi ha una dotzena de centres d'acollida amb un 70% de sobreocupació i que tres de cada quatre menors del sistema d'acollida de l'IMAS són migrants.
Quant a les actituds xenòfobes de Vox, partit amb el qual el PP governa en el Consell de Mallorca, el president de l'IMAS ha subratllat que els populars són els "competents" en matèria de menors i que la institució insular en "continuarà acollint". Ara bé, Sánchez ha indicat que, si la situació es desborda, s'haurà d'oferir un servei "merament assistencial", com ja passa a les Canàries. "El que volem és prestar els serveis amb la dignitat que aquests menors mereixen", ha afegit.