El Port d'Alcúdia es queda sense llum en plena temporada i onada de calor: "És perillosíssim perquè el cablejat està dins l'aigua"
Un total de 15.000 places hoteleres estan afectades després de tres dies amb talls de subministrament per una avaria en la xarxa subterrània
PalmaEl Port d'Alcúdia fa tres dies que sofreix talls de fins a 12 hores en el subministrament elèctric en plena temporada i onada de calor. L'avaria a la xarxa subterrània ha afectat un total de 857 clients, 17 hotels de la zona dels llacs i 15.000 places hoteleres. Fonts d'Endesa expliquen a l'ARA Balears que en aquests moments s'ha restablert el subministrament, però que els talls continuaran durant els treballs de reparació. Set equips de l'elèctrica es varen desplaçar ahir fins al municipi per dur-hi a terme les tasques de reparació pertinents i instal·lar-hi generadors. Paral·lelament, 15 efectius feien feina en remot des d'un centre de la companyia elèctrica. Les zones afectades inclouen els carrers del Teixidor, de Diana, de la Mare de Déu del Carme, l'avinguda de Pere Mas i Reus i el camí d'Alcanada.
"Ahir es va produir una caiguda generalitzada. Els grans supermercats varen haver de tancar, igual que molts bars i restaurants", relata Jaume Horrach, membre de l'Associació Hotelera d'Alcúdia i Can Picafort. L'empresari denuncia que la causa de l'avaria és l'estat del "cablejat soterrat que es troba dins l'aigua". Segons la seva anàlisi, el deteriorament de la xarxa elèctrica pel contacte amb la humitat al subsol a una zona de llacs fa que, sense la substitució del cablejat, sigui molt difícil revertir la situació: "A hores d'ara, és perillosíssim".
"Desconcert i desinformació"
"La situació viscuda les darreres 48 hores ha estat un caos; amb desconcert, desinformació i indignació perquè és un problema que es repeteix cada any. Va a pitjor i sembla que la voluntat política i de les administracions no va en línia amb les necessitats del municipi", denuncia Pablo Riera, president de l'Associació Hotelera de Can Picafort i Alcúdia. "És una situació que no hauria d'entrar al cap a ningú, en un lloc com Mallorca o com Alcúdia", critica.
Riera també apunta que les afectacions han variat segons els hotels, alguns varen viure talls durant una o dues hores o altres, de fins a 12. "La incidència va afectar els darrers dos dies de manera irregular, per trams, al 90% del servei del Port d'Alcúdia fins a la zona limítrofa amb platja de Muro", detalla. També ha denunciat l'"absoluta desinformació" per part de l'Ajuntament i Endesa durant les darreres 48 hores. "Un dia després de la primera incidència vàrem veure que Endesa començava a instal·lar generadors al carrer. Però no ens podíem preparar perquè no sabíem què estava passant", assegura.
Expedients sobre la reparació de la xarxa sense resoldre
El president de l'Associació ha qualificat aquestes incidències elèctriques com "les més crítiques dels darrers anys". "Sempre tenim incidències d'aquesta classe pel mal estat de la xarxa", conta, i assenyala que hi ha cinc expedients que estan en tramitació a la Direcció General de Recursos Hídrics des del 2019 i que encara no s'han resolt "per desinterès general". I és que per poder arreglar la xarxa, diverses administracions s'han de posar d'acord: l'Ajuntament d'Alcúdia, Red Eléctrica i Recursos Hídrics. "L'Ajuntament diu que s'han resolt, però no sabem si favorablement o no, i per part de Recursos Hídrics no sabem res". Riera també ha carregat contra el procés que suposen aquestes tramitacions, i assegura que "de menys de quatre anys no et lliures". "Les necessitats no poden esperar quatre o cinc anys", puntualitza.
Per part seva, la batlessa d'Alcúdia, Fina Linares, diu que ha mantingut un contacte "constant" amb els afectats. "Tothom ho ha viscut amb nervis i sé que es va plantejar fins i tot traslladar turistes a altres hotels", continua abans de reconèixer que "el cablejat soterrani està deteriorat perquè té 50 anys". La seva substitució correspon a l'empresa elèctrica i, la del clavegueram, "que també té 40 anys", al Consistori. La durà a terme amb una partida d'1,1 milions d'euros corresponent a l'Impost de Turisme Sostenible (ITS).