Ports
Societat 21/08/2024

Els ports de les Illes han registrat mig milió més de passatgers els darrers 12 mesos

S'han superat els 10 milions de persones transportades entre les cinc portes d'entrada marítimes que té l'Estat a les Balears

2 min
Vaixells de passatgers al port de Palma.

PalmaEls ports de les Balears han vist passar, durant els darrers 12 mesos, més de 10 milions de passatgers, fet que suposa un increment de mig milió de persones respecte del període anterior. Així, entre juliol de 2023 i juliol de 2024 han passat per les cinc instal·lacions portuàries que té l'Estat a les Illes un total de 10,3 milions de passatgers, dels quals 7,5 milions corresponen a les línies regulars que uneixen les Illes entre si i amb la Península, i la resta, 2,5 milions, són creueristes.

Les dues xifres han experimentat un augment, ja que en ambdós casos, en el de passatgers de línia regular i en els creueristes, la pujada se situa en 250.000 persones aproximadament. En termes percentuals, el creixement del nombre de viatgers experimentat els darrers 12 mesos als ports de les Balears és del 5%. Curiosament, el mes de juliol d'enguany va experimentar un petit retrocés en el nombre de visitants arribats als ports respecte del juliol de 2023, mentre que els altres mesos de temporada han tingut un comportament expansiu important.

Per ports, el de major trànsit ha estat, com sempre el de Palma, que ha assolit els 3,2 milions de viatgers els darrers 12 mesos, la qual cosa significa un creixement del 7% en relació amb el període anterior. En el cas dels creueristes, Palma s'acosta als 2 milions, i és també el port amb major trànsit d'aquestes embarcacions.

Igualment, les mercaderies arribades als ports experimenten un increment, tot i les elevades xifres assolides el 2023. El darrer any han entrat a les Illes 16,5 milions de tones, un 4% més que el mateix període anterior.

Polèmica entorn de l'ampliació

Aquest increment constant de les operacions portuàries, i tota l'activitat d'oci i la indústria de reparacions que també hi conviuen han fet que els darrers equips directius de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears hagin planificat diferents versions per a l'ampliació del port de Palma, la principal instal·lació nàutica que gestiona l'Estat a les Illes, i la porta d'entrada de bona part dels passatgers i mercaderies.

El projecte que ara mateix hi ha sobre la taula, impulsat pel president de l'Autoritat Portuària, Javier Sanz, preveu el desplaçament de la zona industrial del port –reparació i manteniment de les embarcacions– al dic de l'Oest. Per dur a terme aquesta actuació s'hauria d'omplir d'àrids una superfície equivalent a uns 20 camps de futbol, amb una profunditat de 30 metres. Això permetria desplaçar la zona d'oci al moll Vell, una vella aspiració de diferents sectors, on hi ha molts interessos econòmics. De moment, l'Estat s'ha mostrat contrari a aquesta iniciativa.

stats