PortsIB va recollir 29 pasteres abandonades fins a l'octubre
L'organisme estima que a final d'any se n'hauran arreplegat aproximadament mig centenar
Fins a l'octubre de 2024, Ports de les Illes Balears va recollir 29 pasteres abandonades. Tot i això, l'ens públic estima que a finals d'any se n'arreplegaran aproximadament mig centenar, una xifra similar a la de 2023, quan se'n varen recollir 46. La competència de la recollida d'aquest tipus d'embarcacions és de l'Estat, però una empresa contractada pel Govern s'encarrega de les que arriben a les instal·lacions de PortsIB, segons expliquen fonts d'aquest organisme. En el cas de Formentera, el Consell Insular de l'illa va contractar una empresa perquè retiràs les pasteres abandonades després que el govern espanyol es negàs a fer-se'n càrrec i només destruís les que es trobaven a l'abocador.
Actualment, PortsIB ja no subhasta cap de les pasteres abandonades que recull –de totes les que s'han duit enguany a l'abocador, cap no s'ha subhastat– i les transporta a Son Tous, on s'emmagatzemen fins que es desballesten. Tot i això, enguany PortsIB ha cedit embarcacions i motors recuperats de pasteres arribades a les costes de les Balears a dos centres educatius, l'IES S'Embat i el Centre Integrat de Formació Professional Nauticopesquera, per donar suport a la formació d'estudiants en l'àmbit marítim.
A més d'aquest lliurament, anys enrere PortsIB va cedir embarcacions i motors a altres organismes i centres de recerca a les Balears, com el Laboratori de Recerques Marines i Aqüicultura (LIMIA) d'Andratx, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) i el Parc Nacional de Cabrera, un punt habitual d'arribada de pasteres a Mallorca –el president del Patronat de Cabrera i batle de ses Salines, Joan Rodríguez, juntament amb el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, s'ha reunit aquest dilluns amb el delegat del govern espanyol a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez, per tractar la problemàtica de l'arribada massiva de pasteres al Parc Nacional.
El cost total que PortsIB paga entre el transport i la destrucció és de 611 euros per pastera. Des del 2020, aquest organisme ha gestionat la recollida de 246 pasteres i hi ha destinat 150.000 euros al transport, reciclatge i destrucció.