Posar el pacient al centre, la meta de les jornades d'humanització de l'Associació Espanyola Contra el Càncer
Professionals de diferents branques es donaran cita el 24 i 25 de maig al teatre Principal d'Inca per abordar la perspectiva humana de la malaltia
PalmaL'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) organitza les primeres jornades d'humanització dirigides a professionals 'Més enllà de l'atenció al càncer: humanisme i ciència". Es duran a terme el pròxim 24 i 25 de maig al teatre Principal d'Inca, i un dels objectius principals serà el d'abordar eines per posar el pacient al centre del procés. Les jornades es dirigeixen als professionals que tenen entre les seves responsabilitats l'atenció a pacients oncològics i a les seves famílies. La doctora Catalina Vedell ha explicat que la voluntat d'organitzar les jornades "sorgeix de la inquietud de companys que consideraven important establir un punt de trobada on no parlar de la malaltia, sinó de tot el que l'envolta i de com podem ajudar els pacients i professionals a trobar-se millor, per establir un nexe entre humanisme i ciència".
Pacients, famílies i professionals són vulnerables al dolor
Divendres matí es farà un taller per donar a conèixer eines d'ajuda com el mindfullness i l'autocompassió, dirigits pel doctor Mauro García Toro. "L'objectiu és cercar el benestar de l'ésser humà. Els pacients estan en una situació d'extrema vulnerabilitat davant el diagnòstic, i els professionals també som vulnerables pel fet que ens enfrontam cara a cara amb el dolor dels pacients i les famílies. Els professionals hem d'estar bé, perquè si no el pacient no ho està", ha explicat la doctora Isabel Bover.
A continuació, Oliver Indri impartirà un taller sobre el Qi Qong, una estratègia basada en la medicina tradicional xinesa. "És un art corporal que cerca la connexió entre el cos i la ment", ha exposat Bover. Per la seva banda, el doctor Paco Gil, cap del departament de Psicooncologia de l'hospital de Bellvitge, presentarà la Guia de conversa durant una malaltia greu. "Hem de conèixer com comunicar-nos, perquè la informació ha d'arribar de manera adequada al pacient, un fet que és fonamental. El diagnòstic del càncer té molts moments difícils per als pacients i familiars, i és important saber com aproximar-nos a ells", ha exposat Bover.
També divendres es durà a terme la taula rodona Com aconseguir que el pacient sigui el protagonista de la seva història, en què participaran la doctora Vadell, que és experta en gestió sanitària; Soledad Gallardo, infermera, antropòloga i experta en gestió sanitària; la doctora Pilar Lianes, oncòloga amb una mirada integrativa de la malaltia i la doctora Bover. Aquesta darrera, en els darrers anys, ha enfocat la seva inquietud investigadora a cercar vies per assolir que la medicina torni a tenir una visió holística del pacient, que cobreixi les seves necessitats biopsicosocials i espirituals del pacient.
Parlar del càncer amb normalitat
La jornada acabarà amb una nova taula rodona en què es parlarà de la normalització de parlar del càncer en la pràctica clínica i en els mitjans de comunicació. La dirigirà el doctor Hernan Giossefi, oncòleg expert en bioètica. I hi participaran la doctora Sefa Terrassa, cap d'oncologia de Son Espases; Susana Fernández, periodista experta en comunicació científica i Margalida Juan, mestra i expacient oncològica.
Durant dissabte, s'impartiran diverses xerrades per reflexionar sobre si ciència, humanització i espiritualitat són compatibles. Les dirigiran la doctora Nazareth Castellaos, experta en neurociència; Maria Gener, matemàtica i experta en vida contemplativa i espiritual; i el professor Amador Vega, expert en la figura de Ramon Llull. Finalment, Esteve Humet, psicòleg clínic, aportarà la seva experiència en el món espiritual, nodrit del cristianisme i l'hinduisme. En aquesta darrera xerrada es tractarà com acollir tant individualment com col·lectivament la malaltia, i de la mà de la medicació, d'avançar cap a l'espiritualitat.