"Posen el català per davall de l'anglès": L'OCB denuncia un "nou cas" de discriminació lingüística a Cort

Denuncien que el català no és tractat com una llengua oficial de la comunitat

Un bus de l'EMT de Palma.
ARA Balears
10/10/2024
2 min

PalmaL'Obra Cultural Balear ha denunciat que l'Ajuntament de Palma discrimina el català a les convocatòries municipals. Concretament, en aquest cas fan referència al paper de la llengua catalana en els requisits i mèrits per treballar en distints llocs de feina vinculats de l'Àrea de Mobilitat de Cort.

A través d'un comunicat, l'OCB ha denunciat que l'EMT ha convocat una borsa de treball de caràcter temporal de 150 places de conductor d'autobús on als aspirants se'ls exigeix el DELE (Diploma d'Espanyol com a Llengua Estrangera) per als candidats que no tinguin la nacionalitat espanyola o una prova específica, però no s'hi fa cap esment al català com a requisit, simplement, com a mèrit computa igual que l'anglès. En aquest sentit, recorden que els conductors tenen entre les seves funcions les d'informar i atendre els ciutadans i, per tant, denuncien que "és imprescindible que tinguin coneixement de la llengua catalana per poder garantir el dret dels usuaris que s'hi expressen".

D'altra banda, en el comunicat critiquen també que l'Empresa de Transport Municipal ha fet en els darrers dies una convocatòria de promoció interna per concurs oposició de quatre places d'encarregat de taller amb les mateixes exigències que es fan als conductors d'autobús, en què els coneixements de llengua catalana computen com a mèrit al mateix nivell que l'anglès.

Finalment, també denuncien el que és per a ells "el cas més flagrant" que és la convocatòria per concurs oposició de dues places de tècnic especialista en vehicles, instal·lacions, infraestructures i operacions. En aquesta s'hi exigeixen el B2 d'anglès (o moratòria de dos anys per acreditar-lo), i el B2 de castellà per als candidats que no tinguin la nacionalitat espanyola; i, en canvi, no hi ha cap esment a la llengua catalana.

A més, han explicat, també, que el Comitè d'Empresa de la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP) acordà dia 2 d'octubre que en les pròximes convocatòries d'ocupació pública el català ja no serà requisit, quan fins ara se'n demanava un A2. Això afectarà els treballadors dels aparcaments municipals, als controladors d'ORA i els treballadors de BiciPalma.

Amb tot, critiquen que excloure "els coneixements de català, a diferència del castellà, i situar-los, com a mèrit, al mateix nivell o fins i tot inferior als coneixements d'anglès, resulta humiliant per als ciutadans de Palma". De fet, asseguren que en els fets descrits fins al moment no només es vulnera l'Estatut i la Llei de normalització, que consagren el dret d'opció lingüística dels ciutadans, sinó, específicament, el Reglament de normalització lingüística de Palma, que a l'Article 1.2 estableix que l'Ajuntament ha de garantir el dret dels ciutadans d'obtenir resposta en la llengua oficial emprada, o l'Article 7 del Reglament orgànic dels drets de la ciutadania de l'Ajuntament de Palma, que estableix el dret de ser atès per l'Administració municipal sense discriminacions per raó de llengua.

stats