Ciència i medi ambient
Societat28/07/2022

La posidònia, una de les principals dianes de les onades de calor marina

La mar balear va arribar dijous passat a una mitjana de 28,1 graus i aquestes espècies es debiliten a partir dels 27

PalmaLes onades de calor solen convertir-se en les principals protagonistes dels estius, deixant en un segon pla les altes temperatures de la mar. Però, el dijous passat, la mar balear va arribar a registrar una mitjana de 28,1 graus, que suposa una anomalia de 3,3 graus en comparació amb la mitjana històrica. "Això és moltíssim per l'oceà, que té una capacitat d'absorció de la calor i la seva inèrcia molt més gran que l'atmosfera", adverteix la investigadora del Sistema d'Observació i Predicció Costanera (ICTS SOCIB) Mélanie Juza. En un context de canvi climàtic, "les onades de calor marina amenacen directament els ecosistemes marins i la biodiversitat".

Cargando
No hay anuncios

És el cas de la posidònia, que a partir dels 27 graus deixa de tenir el benestar necessari per desenvolupar les seves funcions. "Les seves fulles comencen a alterar-se, és a dir, no tindrà l'habilitat de fer la seva funció com a planta oceànica", apunta Juza. La posidònia no només té la capacitat d'absorbir i alliberar oxigen, sinó que també serveix d'habitat per a moltes espècies marines. "És molt important per la biodiversitat de la Mediterrània", subratlla aquesta científica.

Cargando
No hay anuncios

A més, les altes temperatures de la mar també poden afavorir la proliferació de meduses, d'algues nocives i d'espècies invasores, entre d'altres. "Ara mateix, estam assolint a final de juliol les temperatures màximes que hauríem d'assolir a mitjan agost", alerta el director de l'ICTS SOCIB, Joaquim Tintoré, fent referència a les onades de calor marina, que enguany ja s'han registrat en tres ocasions a les Balears. "Són onades molt grans i molt seguides, perquè n'hem tinguda una al maig, una al juny i aquesta de juliol", detalla Juza. "Hi haurà espècies que tindran la capacitat d'adaptar-s'hi i altres que no, perquè hi ha una probabilitat molt alta que n'hi hagi que no tinguin temps per recuperar-se de l'onada anterior", lamenta aquesta investigadora.

Increment de precipitacions

Per altra banda, cal explicar que l'augment de la temperatura de la mar no té una relació lineal amb l'increment de les precipitacions. "No perquè s'encalentesqui l'aigua hi haurà més tempestes, no és tan senzill", afirma l'expert en meteorologia Miquel Salamanca. De per si, una alta temperatura marina pot crear niguls baixos, però perquè es registrin més pluges, ha d'arribar algun tipus d'inestabilitat atmosfèrica, descriu. "Quan la mar està més calenta té més energia i és més possible que hi hagi tempestes, però hi ha d'haver un factor que desestabilitzi l'atmosfera, perquè no té una relació directa", recalca.

Cargando
No hay anuncios