Conèixer el genoma de la posidònia pot ser clau per reforestar praderies
La fundació del Grup Iberostar ha finançat un projecte de l'Imedea que ho estudiarà per millorar la conservació de la planta marina
EsporlesEl projecte PosiGenome estudiarà el genoma complet de la posidònia, cosa que permetrà saber si hi ha praderies més resistents que altres i com reaccionen als canvis del medi. Això possibilitarà regenerar les més degradades mitjançant una selecció genètica de les llavors que s'adaptin millor a cada zona. L'anàlisi també servirà per entendre millor els processos de germinació, floració, fotosíntesi i adaptació al medi marí de la posidònia, segons ha explicat aquest dilluns el director de l'Institut d'Estudis Mediterranis (Imedea), Gotzon Basterretxea.
El biòleg Joan Pons dirigirà l'estudi i ha comentat que començaran a agafar mostres de posidònia a les costes de les Balears el desembre. Les investigacions duraran fins al 2024, i el projecte preveu que durant aquest temps es facin tallers experimentals a les escoles per explicar la contribució ambiental de la posidònia. D'aquí a un any i mig, Pons preveu que ja es disposi de dades suficients per tenir un primer balanç.
"El turisme ha de ser conseqüent amb l'impacte que genera", ha confessat la vicepresidenta i directora de sostenibilitat del Grup Iberostar, Gloria Fluixà, que considera que el sector té "capacitat" per aportar "solucions" a favor de la conservació del medi ambient. "A la llarga no concebem un turisme que no tingui en compte el medi; la investigació és molt important per anar cap a la sostenibilitat del sector", ha assegurat Fluixà a la roda de premsa feta a la seu de l'Imedea, ubicada a Esporles.
El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha valorat positivament la implicació d'Iberostar, perquè les col·laboracions publicoprivades "obren una porta", segons ha dit. "Estudiar el genoma de la posidònia permetrà aprofundir sobre el seu coneixement", ha continuat, i ha afegit que és necessari per continuar traçant el camí cap a la millora de la conservació ambiental.
Perdre posidònia té conseqüències greus: la reducció de la mida de les praderies fa que les platges estiguin menys protegides davant dels temporals, perquè la vegetació reté l'arena. La planta també és un hàbitat molt important per a moltes espècies animals i, a més, és un embornal de diòxid de carboni.