De possible museu de Woody Allen a biblioteca amb vistes a la muralla romana
Les obres per rehabilitar l'antic edifici del Borsí, al Barri Gòtic, començaran el 2023 i inclouran un espai veïnal
BarcelonaL'antic Borsí, al Barri Gòtic de Barcelona, ja té una data fixada per a l'inici d'obres: gener del 2023. Aquest edifici d'estil neoclàssic, construït entre el 1881 i el 1883 per acollir la borsa privada de la ciutat (el Casino Mercantil), està buit des que, el 2009, l'ensorrament d'un fals sostre va obligar a desallotjar l'Escola d’Arts Aplicades i Oficis de la Llotja, que s'hi havia instal·lat als anys 60. I, des de llavors, l'edifici ha estat tancat. Primer, sota la tutela del Govern, que n'era el propietari, i des del 2017, sota la de l'Ajuntament, que el va adquirir per rehabilitar-lo i donar-li un nou ús. Un ús que, segons ha remarcat avui el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, es volia pensar per als veïns del Gòtic ("de proximitat") i no dedicat a projectes com el que, el 2015, va posar sobre la taula Mediapro, que hi volia obrir el primer museu del món dedicat a Woody Allen. Allò va quedar descartat i l'empresa tampoc no ha pensat en cap altre emplaçament per homenatjar el cineasta.
Després d'una intensa mobilització veïnal per reclamar el Borsí per al barri, els veïns poden celebrar que l'edifici acollirà la Biblioteca Andreu Nin, que actualment ocupa un espai llogat a la Universitat Pompeu Fabra en plena Rambla, i un espai comunitari per a les entitats veïnals. L’edifici, de planta baixa més tres pisos, compta amb uns 2.100 metres quadrats de superfície útil: 950 dels quals seran per a la biblioteca, 800 per a l’equipament veïnal de gestió comunitària i la resta per a espais compartits.
La reforma té, a més, el repte de recuperar l'estructura original de l'edifici, tant restaurant-hi pintures, motllures i marbres com retirant l'entreplanta i altres elements afegits durant l'època en què va funcionar com a escola d'arts. Un dels punts destacats del projecte és la voluntat de recuperar i deixar visible el tram de la muralla romana que s'ha localitzat en aquest punt, al carrer Avinyó amb la plaça de la Verònica. Les cales que s'hi han fet han sorprès els serveis arqueològics de l'Ajuntament pel bon estat de conservació d'aquesta part de la muralla, que s'ha decidit deixar visible per als usuaris del nou equipament. S'estudia, també, com fer-la visitable des de l'exterior sense que l'ús de l'edifici quedi desbordat pel trànsit de turistes.
15 milions i més de tres anys d'obres
La troballa d'aquestes restes és un dels aspectes que, segons el regidor de Ciutat Vella, ha fet endarrerir l'inici d'obres, un fet habitual, ha dit, quan s'intervé en edificis de la part antiga de Barcelona. També hi ha hagut un debat intens (i llarg) sobre l'ús que havia de tenir el nou espai i com s'havia de reformar. L'inici d'obres, de fet, s'havia anunciat per a principis del 2020 després que, la tardor del 2018, es fes públic que l’equip d’arquitectes Martínez Lapeña - Torres es faria càrrec del projecte. El calendari ha acabat sent força més dilatat: tot just avui la comissió de govern ha donat llum verda al projecte executiu de la primera fase de la reforma, que és la de més envergadura perquè és la que afecta l'estructura. Aquests treballs, que haurien de començar al gener, compten amb un pressupost de 4,3 milions d'euros i duraran uns 20 mesos.
La transformació sencera costarà uns 15,3 milions i hauria d'estar acabada entre finals del 2025 i principis del 2026. "Nosaltres vigilarem perquè tot sigui com ha de ser", ha avisat Teresa Caja, de la plataforma El Borsí per al Barri, que ha celebrat el dia d'avui com un "moment molt important" que culmina un procés molt llarg per reivindicar equipaments de proximitat al Borsí. Reclamaven que aquest espai fos un punt de trobada amb la cultura com a eix vertebrador. Avui aquests veïns ja tenen la certesa que l'espai no acollirà el Museu de Woody Allen ni cap altra iniciativa privada o que s’enfoqui més als visitants que a ells. I tenen, per fi, una data per a l'inici dels treballs en aquest edifici, que està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local.