Societat 22/07/2023

La postpandèmia estén els tentacles inversors als hotels

Una de les causes de l'entrada en el sector turístic és la manca de liquiditat

2 min
La manca de liquiditat hotelera ha estat aprofitada pels fons.

PalmaEl mercat hoteler no ha escapat dels tentacles dels fons d’inversió. Tampoc hi ha massa claredat sobre l’abast de la seva entrada, però només l’any 2021, a causa de la baixada dels ingressos hotelers per la pandèmia, es calcula que a les Balears varen entrar més de 500 milions d’euros per adquirir establiments de companyies importants com Melià, –ja n’ha venut prop de deu– i Barceló –s’ha desfet d’uns dotze. Just un any després, el 2022, es varen dur a terme operacions considerables, com la compra per 30 milions d’euros del Palladium Hotel Don Carlos a Eivissa. La família Matutes el va vendre a la joint venture formada per Stoneweg Hospitality i Bain Capital Credit. Les empreses hoteleres necessitaven una injecció de capital i, si algú en té, són els fons d’inversió.

Però el que va passar a la postpandèmia s’havia iniciat molt abans, durant la crisi econòmica que va colpejar i fort l’estat espanyol a partir de 2008 o 2009. “Es va repetir el que ja havia passat històricament al principi del boom turístic, quan els hotelers necessitaven capital per expandir-se; llavors varen ser els touroperadors els que aportaren recursos financers. Als anys 80 i 90, va ser la banca privada la que va donar suport a l’expansió i ara, des de fa més d’una dècada, han entrat els fons, tot i que la fórmula és molt diferent”, explica l’investigador de la Uppsala University Ismael Irigoyen.

La majoria d’operacions de compra per part dels fons d’inversió pel que fa a actius turístics consisteixen a adquirir la propietat i cedir-ne la gestió. “Normalment és la mateixa companyia que ven al fons d’inversió o al fons voltor que s’encarrega de dur l’hotel, perquè en principi és precisament el que millor sap fer. A conseqüència d’aquestes operacions, per molt que paguin una renda per explotar, com que tenen l’ingrés de la venda, disposen de liquiditat. I tant al final de la crisi immobiliària com ara amb la postpandèmia, aquests ingressos han anat molt bé per llevar llast financer”, afirma Irigoyen.

Context global

Aquests processos no són ni prop fer-hi exclusius de les Balears o de les companyies amb seu a les Illes. Blackstone és avui un dels majors propietaris de llits del món. Una societat controlada per aquest fons en té 21.500, que corresponen a 73 hotels que ha adquirit els darrers anys.

Segons un expert en la matèria que assessora diferents propietaris del sector turístic illenc, i que demana l’anonimat, “assistim a un canvi de tendència claríssim”. “De les famílies propietàries de tota la vida, ja siguin de companyies de major mida com fins i tot les petites, estam passant a poc a poc a un tipus de propietat completament nova, que sobretot mira la rendibilitat”, afirma. “De tota manera, hi ha moltes tipologies d’operacions i models de gestió. Des d’aquells fons d’inversió com KKR que volen que l’hotel es posicioni ràpidament, en tres anys, a un nivell superior per tornar-lo a vendre i fer la pilotada, fins a aquells, com Blackstone, que fan la reforma ben feta, són un poc més conservadors i esperen una mica més”, explica.

stats