El Prat de Son Bou "té els dies comptats"
Reclamen l’elaboració d’un pla de gestió per a la zona


PalmaLa zona humida del Prat de Son Bou, a Alaior, "té els dies comptats", segons el vocal del Centre d'Estudis Locals del municipi, Pep Gómez. Actualment, aquest lloc té tres figures de protecció –ANEI, LIC i ZEPA– però, Gómez considera que "no estan desenvolupades". "Hi ha un seguit de normatives, però no hi ha un pla de gestió i això és el que aquesta zona necessita".
Gómez assegura que el Prat de Son Bou "té una problemàtica molt greu perquè "no se l'està deixant funcionar de manera natural". "Rep aigua de tres depuradores i això no seria un problema si funcionàs amb un intercanvi d'aigua amb la mar i quedàs sempre una sortida d'aigua perquè no estàs estancada", diu.
De la mateixa manera, veïns d'Alaior denuncien que han vist com l'Ajuntament "tanca la sortida durant l'estiu perquè els banyistes puguin passar per l'arena sense travessar per l'aigua que queda dins el prat, estancada". Però, el regidor de Medi Ambient del municipi, Llorenç Triay, diu que l'Ajuntament "no pot fer cap acció al prat" perquè "no en té la competència" i afegeix que aquesta zona "s'obre i es tanca tota sola depenent de les seves necessitats". "A l'estiu no s'obre mai perquè el torrent no va carregat d'aigua", aclareix.
D'altra banda, admet que la Direcció General de Recursos Hídrics, "l'any passat va obrir la gola del prat perquè havia pujat molta arena, l'aigua de la zona no tenia prou força per obrir i hi havia un risc alt". Per això, segons conta, "van obrir la gola i, després d'un temps, la van tancar".
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha confirmat a l'ARA Balears que s'està elaborant un pla de gestió que, actualment, es troba en "fase inicial de tramitació i es preveu que s'aprovi durant el pròxim any". Però Gómez critica que "no se sap res" d'aquest pla de gestió. "Només diuen que el tenen en marxa, però no en tenim més notícies", afegeix.
El Parlament ha aprovat una iniciativa de Més per Menorca que insta l’Executiu a “iniciar els tràmits per a la redacció, tramitació i aprovació del pla de gestió de Xarxa Natura 2000”. Per la seva part, la diputada del PSIB Pilar Carbonero considera que la situació “ideal” seria que la zona es declaràs com a parc natural perquè, segons justifica,“ja està dins la Xarxa Natura 2000 i la figura de parc natural és molt més àmplia i aporta més capacitat d’investigació i més doblers, entre altres coses”.
En canvi, Triay considera que les proteccions que té la zona actualment “són correctes” i explica que per declarar la zona com a parc natural “no hi pot haver cap classe de construcció i ja n’hi ha”. A més, afegeix que no s’hi pot fer aquesta declaració perquè “és massa petita” i hi ha “diverses mancances que no es varen resoldre en sis anys”.