Premis Nobel

Premi Nobel d'economia 2024: quan s'entrega i com seguir-lo

L’any passat la guardonada va ser l'economista Claudia Goldin, per la seva recerca sobre el paper de la dona en els mercats de treball i la bretxa salarial entre homes i dones

Premi Nobel d'economia
ARA
03/10/2024
1 min

La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia anunciarà el dilluns 14 d’octubre el guanyador (o guanyadors) del premi Nobel d’economia 2024. Serà a partir de les 11:45 h del matí, hora catalana.

L’any passat la guardonada va ser l'economista nord-americana i catedràtica de la Universitat de Harvard Claudia Goldin per la seva recerca sobre el paper de la dona en els mercats de treball i la bretxa salarial entre homes i dones. "Fins i tot en països més igualitaris, on les dones tenen un nivell d'educació més alt que els homes, les dones treballen menys i, quan treballen, guanyen menys que els homes", va apuntar el president del comitè de l'Acadèmia Sueca, Jakob Svensson, a l'hora de lliurar el guardó. "Globalment i històricament als països de rendes altes les dones han estat i encara estan fortament infrarepresentades al mercat laboral", va afegir. Goldin era la tercera dona que obtenia el premi Nobel d'economia, després de la nord-americana Elinor Ostrom, el 2009, i la francesa Esther Duflo, el 2019.

El guardó està dotat en 11 milions de corones sueques (al voltant de 950.000 euros). Ara bé, aquest premi no va ser creat per Alfred Nobel, sinó que es va començar a lliurar el 1969 pel Banc de Suècia amb la denominació de Premi d'Honor del Banc de Suècia en ciències econòmiques en memòria d'Alfred Nobel, amb el consentiment de la Fundació Nobel. El Nobel d’economia va ser atorgat per primera vegada als economistes Ragnar Frisch i Jan Tinbergen per haver desenvolupat i aplicat models dinàmics a l'anàlisi dels processos econòmics.

stats