Casal Petit, Filosofia 3/18, Fornet de la Soca i Memòria de Mallorca, Premis ARA Balears 2019
La cerimònia d'entrega ha tingut lloc aquest dimecres vespre al museu Es Baluard
PalmaL'ARA Balears va complir el 23 de maig el sisè aniversari i, com cada any des d'en fa cinc, ho celebra amb el lliurament dels premis ARA Balears, que acull aquest dimecres vespre Es Baluard de Palma. La cerimònia ha començat a les 20 h de la mà de l'actriu palmesana Agnès Llobet, encarregada de conduir l'acte.
El diari convoca aquests guardons per cinquè any consecutiu per destacar els projectes emprenedors i innovadors del territori i posar en valor les iniciatives que contribueixen a canviar el món amb la feina diària en l'àmbit de l'educació, cultural, acció social i economia.
En concret, s'entregaran el Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa, el Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País, el Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica i el Premi ARA Balears a l’Acció Social.
A la cerimònia hi assisteixen els responsables de la redacció i del consell editorial, com també diferents representants de l'àmbit polític autonòmic, local i insular, social i empresarial de les Illes Balears.
Filosofia 3/18, Premi Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa
El Seminari Permanent de Formació en el projecte Filosofia 3/18 ha rebut el Premi Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa "per la tasca que ha fet i fa des de fa dècades a l'hora de difondre la filosofia". Catalina Sbert, dona de Picornell, ha estat qui ha entregat el premi a Núria Marín i Margalida Mas, coordinadora i fundadora del Seminari, respectivament. El jurat ha valorat la la filosofia com una eina que ajuda a "fomentar l'esperit crític, imprescindible per aconseguir una societat capaç de canviar, millorar i créixer de veritat", també com una disciplina per "aprendre com funciona el món, ajudar a pensar i elaborar discurs".
Núria Marín ha explicat que recullen el premi “en nom dels que formem part del Seminari, de les persones que fa 30 anys van començar amb el projecte i les persones que fan filosofia avui a les aules de 3 a 18 anys”. “Nosaltres pretenem formar persones amb pensament crític i creatiu, que vagi més enllà del que és evident. Un pensament empàtic i sensible amb l’entorn”, ha afegit. “Ho fem en grup, l’aula es converteix en una comunitat de recerca en què els alumnes dialoguen”, ha conclòs.
Per part seva banda, Margalida Mas ha dit que “quan vàrem començar no hauríem pogut ni imaginar que 30 anys després seríem aquí recollint aquest premi”. Ha posat en relleu “la continuïtat del projecte” en un temps en què “les iniciatives es dilueixen ràpidament”, i també “la solidesa del projecte i el compromís ininterromput de les persones que hi han participat”.
El Seminari Permanent de Formació compleix enguany trenta anys ensenyant filosofia a tots els nivells educatius. Filosofia 3-18 és una proposta educativa per a l'Educació Infantil, Primària i Secundària, adaptada al català a partir del conegut internacionalment com a 'Philosophy for Children', que pretén desenvolupar les habilitats de pensament dels estudiants. La finalitat no és convertir els infants en petits filòsofs, sinó convertir-los en individus que tinguin elements per prendre decisions, procurant que siguin més reflexius, considerats i raonables.
Fornet de la Soca, Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica
Antoni Llabrés, gerent de l'ARA Balears i membre del Consell Editorial, ha fet l'entrega del Premi a la Iniciativa Econòmica, que s'ha atorgat al Fornet de la Soca. El jurat ha decidit guardonar aquest forn relativament jove però ja emblemàtic de la ciutat "per posar en valor el producte autòcton i recuperar receptes que formen part de la cultura de Mallorca". També "per la capacitat de fer negoci innovant d'una manera atrevida i demostrant alhora que no està renyit amb el respecte a la terra i amb la voluntat de preservar la identitat i la cultura pròpies".
"Aquesta empresa ha estat un miracle", ha començat dient Tomeu Arbona, impulsor i propietari del Forn, juntament amb la seva dona, María José Orero. Arbona ha defensat la seva feina com un aspecte de cultura mallorquina important, i encara hi ha molt per fer "perquè encara hi ha moltes coses perdudes a la gastronomia, però per nosaltres és un plaer recuperar cada dia receptes entranyables que parlen de les famílies", ha afegit.
El Fornet de la Soca va néixer en plena crisi econòmica en un petit local de 30 metres quadrats del carrer Sant Jaume i actualment està emplaçat al modernista Forn des Teatre de la plaça Weyler. El Fornet proposa un model de negoci basat en la innovació a través del retorn a la tradició, rebutjant els mètodes industrials i abraçant l'elaboració de receptes històriques de l'illa amb ingredients naturals i de productors locals.
Casal Petit, Premi ARA Balears a l'Acció Social
La seva tasca acompanyant dones en situació de prostitució o víctimes de tràfic amb finalitat d'explotació sexual ha fet que el jurat esculli el Casal Petit com a mereixedor del Premi ARA Balears a l'Acció Social. Cristina Ros, presidenta del Consell Editorial de l'ARA Balears, ha entregat el premi.
El jurat ha posat en rellevància la lluita del col·lectiu "en contra d'una mena d'esclavisme que, en ple segle XXI, fa perviure invisibilitats davant els nostres ulls", també per "una trajectòria més que consolidada, la valentia que demostren amb perseverança i les seves grans ganes de fer un món millor".
En recollir el premi, Magadalena Alomar ha expressat que "el que volem és que la realitat de la prostitució i el tràfic de persones es conegui, com també les històries que hi ha darrere". "Treballam perquè les dones tinguin alternativa i perquè hi hagi justícia social", ha afegit.
Memòria de Mallorca, Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País
Antoni Garau, director de la Fundació Toni Catany, ha estat l'encarregat de lliurar el premi Toni Catany a la Cultura que fa País, que s'ha atorgat a l'associació Memòria de Mallorca. La seva presidenta, Maria Antònia Oliver, ha recollit el guardó.
El jurat ha decidit atorgar aquest reconeixement a l'associació perquè "en un moment com l'actual, en què alguns intenten fer una passa enrere per tornar a l'autoritarisme centralista que va ofegar aquest país durant dècades", considera que "la feina d'aquesta entitat és imprescindible". El jurat ha destacat "la tossuderia incansable" de l'entitat "a l'hora de reclamar justícia i combatre l'oblit, que només condueix a la ignorància".
La presidenta de l’entitat, Maria Antònia Oliver, ha agraït el suport de l’ARA Balears a Memòria de Mallorca, a més de l’espai que dona el diari a la memòria històrica. “Protegir la memòria històrica és protegir els drets humans”, ha dit Oliver, tot reclamant que la memòria històrica “hauria de ser una qüestió d’estat i hauria d’estar en les majors institucions públiques” per tal de “combatre l’extrema dreta i tota aquella gent que nega el que va passar”.
Memòria de Mallorca va començar a caminar l'any 2005 amb la posada en marxa del Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades a l'illa. A final del, 2006 varen aconseguir posar la primera denúncia per desaparició forçada davant l'Audiència Nacional. Des de llavors no han aturat. L'entitat no només se centra en les desaparicions, sinó que també tracta la qüestió de les sentències franquistes i dels represaliats a Mallorca, l'eliminació dels símbols franquistes als carrers i el reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista.
Després de l’entrega de premis, ha xerrat Salvador Garcia, conseller delegat del diari ARA, qui ha qualificat l’ARA Balears com un “miracle” per la seva trajectòria al llarg d’aquests sis anys. Ha agraït al personal de l’ARA Balears la seva feina, i també als seus socis i subscriptors, perquè “nosaltres pensem que el periodisme de qualitat s’ha de pagar, perquè, si no, el paga algú altre”.
Enric Borràs, director del diari, ha recordat el sisè aniversari de la publicació i ha assegurat que “en farem molts més”. Ha mostrat agraïment a les persones que li han permès ser director i als redactors. “Un company em va dir que hi ha dos tipus de periodistes: els que són xafarders i els que canvien el món. I jo he tingut sempre clar que volia canviar al mon”, ha dit el director.
Borràs ha afegit que “explicar les coses és canviar el món i l’ARA Balears està treballant en aquesta direcció, com també ho fan els projectes que hem premiat avui”. Ha ressaltat la importància del periodisme en un moment “d’emergència climàtica, auge de la xenofòbia, debat sobre la massificació turística, atacs a la llengua i amenaces de recentralització”.
Ha tancat l'acte el batle de Palma en funcions, Antoni Noguera, qui ha reivindicat “el bon periodisme”. A més, ha valorat la feina del l’ARA Balears, que ha qualificat com “un bon diari que ens explica el dia a dia de la nostra ciutat i tracta els temes de manera reflexiva i crítica”, ha conclòs.