Premis per als bons olis de Mallorca
Els atacs dels cans a les guardes d’ovelles s’han produït des de sempre. Allò que passa és que, amb la incessant urbanització del camp, cada vegada hi ha més cans descontrolats
Nous atacs de cans
Cada vegada hi ha menys pastors i menys animals
Els atacs dels cans a les guardes d’ovelles s’han produït des de sempre. Allò que passa és que, amb la incessant urbanització del camp, cada vegada hi ha més cans descontrolats. En temps passats el camp era per a les activitats agrícoles i ramaderes. Ara, aquest espai està ocupat per edificacions residencials, legals o il·legals, que amenacen d’engegar les activitats tradicionals. Cada vegada hi ha menys pastors i menys animals. En canvi, el nombre de cans mal guardats i mal atesos augmenta de manera exponencial. I, com és inevitable, els atacs a les guardes d’ovelles cada dia són més importants. Qui en té la culpa, d’aquests atacs? Com és lògic, el primer responsable és el propietari dels cans descontrolats. Però la causa principal d’aquesta situació és que s’ha deixat construir en sòl rústic d’una manera excessiva i inadequada als usos d’aquest tipus de sòl. El pagès és víctima d’un veritable mobbing que li dificulta molt la feina.
Premis als olis
El bon nivell permet èxits a les fires
L’oli de qualitat va a més. Això es va constatar en la Nit de l’Oli, l’acte de presentació dels olis d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca de la campanya 2017-2018, en la qual participaren 23 oliers. Són uns elaboradors que produeixen més de 70 marques d’oli diferents, totes definides pels alts nivells de qualitat. Es tracta d’olis artesans, fets a partir de les varietats mallorquines empeltre o picual, que són el resultat d’una tasca al camp i a la tafona molt acurades. Aquest bon nivell permet èxits en l’escenari de les fires i mostres de caràcter internacional com Terraolivo, Evooleum, el New York International Olive Oil Competition o els premis EVCATA. Durant la Nit de l’Oli, el consell regulador va lliurar un diploma als elaboradors que han obtingut guardons al llarg del 2017 en els certàmens dedicats arreu del món a l’oli d’oliva.
Concurs Oleotapa
Els cuiners creen tapes amb oli d’oliva verge
La promoció dels olis illencs està lligada a la bona feina dels millors cuiners i restauradors. Per això, la Denominació d’Origen Oli de Mallorca ha convocat, un any més, el concurs de tapes Oleotapa, que convida els cuiners professionals a crear tapes amb oli d’oliva verge extra. El termini per presentar les tapes candidates acaba el proper 26 de març i la final tindrà lloc el dia 9 d’abril a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears. Els concursants seleccionats presentaran les seves tapes davant un jurat que puntuarà aspectes com la incidència sensorial de l’oli de Mallorca, la qualitat organolèptica, la complexitat tècnica o la presentació de la tapa. Col·laboren en aquesta edició l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, el mercat de l’Olivar, l’Associació de Cuiners Residents a les Illes Balears i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de les Illes Balears.
Tudada d’aliments
Prop d’un 40% de les fruites i hortalisses ja no arriben al mercat
Es considera que prop d’un 40 % de les fruites i hortalisses produïdes en el camp ja no arriben al mercat atès que són descartades perquè no responen als paràmetres d’homogeneïtat que exigeix el procés de comercialització. Aquestes fruites i hortalisses, bones però ‘lletges’, a vegades se’n van al contenidor dels fems, cosa que contribueix al greu problema del malbaratament dels aliments. Eroski ha posat en marxa una campanya de sensibilització social amb l’objectiu de promoure el consum responsable. Durant la primera quinzena de març, 17 botigues d’aquesta cadena de supermercats comercialitzen fruites i hortalisses ‘lletges’, és a dir, que no tenen l’aparença normalment exigida en la cadena de comercialització, però que tenen característiques nutricionals i de gust perfectes. Ofereixen 14 varietats de fruites i hortalisses als consumidors amb uns descomptes de prop del 50%.
La venda directa
Agricultura prepara un decret per flexibilitzar les normes d’higiene
El Ministeri d’Agricultura prepara un decret per flexibilitzar les normes d’higiene dels aliments en els casos en què el productor subministra directament petites quantitats de productes primaris a consumidors o a establiments locals de venda al detall. Els representants dels agricultors demanen que s’autoritzi la venda directa de llet crua a les explotacions, com es va fer a França o Itàlia. També volen que s’autoritzi el sacrifici d’aus de corral i de conills en petits escorxadors a les mateixes explotacions. Pel que fa als escorxadors d’explotacions d’ovins o d’altres espècies en sistemes extensiu o semiintensius, demanen que també s’hi puguin sacrificar animals de les explotacions properes. Consideren que el decret no eliminarà els problemes dels productors que volen fer venda directa i als quals les limitacions no els deixen obtenir el marge comercial de la venda directa d’una part de la seva producció, a escala local.