Esperar en un semàfor també serveix per prendre consciència de la discriminació de la sida
L'Ajuntament de Palma pinta missatges a terra perquè la ciutadania tingui en compte l'estigma que encara pateixen els malalts de VIH
Palma"El VIH no discrimina, i si et toca a tu?". Aquest és un dels missatges que et pots trobar mentre esperes que el llum del semàfor es posi verd. L'Ajuntament de Palma ha pintat diverses frases als passos de vianants de la plaça del Rei Joan Carles I, la plaça del Tub i davant El Corte Inglés d'Avingudes per "trepitjar l'estigma de la sida", com ha assenyalat el batle, José Hila.
Des de l'any 2003 fins al juliol del 2019, segons les darreres dades facilitades per la Conselleria de Salut, s'han diagnosticat 2.600 casos de VIH a les Balears, el 81% dels quals afecten homes i un 19%, dones. Hila ha assegurat que, malgrat "tota la informació que tenim, encara moltes persones són discriminades per tenir sida", i ha afegit que amb aquesta iniciativa volen conscienciar la ciutadania.
Diumenge, primer de desembre, es va celebrar el Dia mundial de lluita contra la sida, i els regidors de Palma varen penjar a la façana de Cort el llaç vermell que simbolitza aquesta causa. La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, va recordar que Palma té una comissió de seguiment de la Declaració de París, que va ser aprovada per unanimitat en el ple de setembre del 2018 i que reconeix el rol de les ciutats en la lluita contra la sida.
Sobre els casos de VIH a les Balears, aproximadament un 80% s'associen a transmissió sexual. El primer grup en nombre de casos és el dels homes que tenen relacions sexuals amb homes (1.112 casos, 43%), seguit per les persones heterosexuals (1.039, 40%) i, finalment, per persones usuàries de drogues injectades (277 casos, 11%).